Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/8429124 www.bgdnes.bg

Кеф ти дискотека,кеф ти мач онлайн

Животът се пренесе в интернет

Ходим на балет и гледаме Формула 1 през телефона си 

Животът се пренесе от реалността във виртуалното пространство.
Заради мерките за справяне с коронавируса хората не могат да отидат на дискотека, да гледат обичаната си театрална постановка, да викат за любимия си футболен отбор в дербито на кръга или да се събират в голяма компания с любимите си хора.
И така неусетно животът се пренесе в интернет, където като айсберг в океана от новини за коронавируса се случват и много други събития, на които можем да присъстваме чрез телефона или лаптопа ни.
Истински фурор вече повече от седмица предизвиква виртуалната дискотека на диджей Дамян. Между 10 000 и 14 000 души всяка вечер се забавляват с певеца и асистента му Явор. В продължение на няколко часа те пускат музика от апартамент, четат музикални поздрави и забавляват онлайн потребителите с всевъзможни импровизации - хвърлят ролки с тоалетна хартия, палят фойерверки, гасят осветлението вкъщи и завъртат диско светлини в различни цветове.
Инициативата на диджей Дамян е не само за забавление, но и му носи сериозни приходи. За да пусне ВИП поздрав, който да се появи на екрана и хиляди хора да го видят, всеки почитател трябва да плати 2, 5 или 10 евро. Масово хората плащат най-малката сума, но поздравите буквално "валят" през няколко секунди. Най-активни са българите в Англия и Испания, които борят тежкия емигрантски живот с родна музика и наздравици в периода на изолация.
Няколко родни дискотеки също поддържат темпо, като пускат видеа на живо от празните си заведения. На кадрите се виждат диджей и няколко танцьорки, които забавляват потребителите във Фейсбук. В този случай гледането и слушането на хитове е напълно безплатно, като коментари могат да се пускат под видеото, а диджеят да прецени дали да изчете някой поздрав. Дискотеки прибягват и до друг трик, за да има интерес към тях, докато са затворени. Канят за участия изпълнители, които пеят на празната сцена, но се излъчват на живо в социалните мрежи. Фолкпевецът Илиян вече записа такива изяви и се очаква негови колеги да продължат партитата.
От фолкбранша не си губят време само в почивка, докато са в социална изолация. Няколко певици, сред които и журиращата в "Гласът на България" Камелия, изнесоха концерти в домовете си. За да получите информация за музикална изява, която почти винаги е вечер около 20-21 ч., трябва да следите официалните страници на артистите. Същото важи и за страниците на дискотеките, които предварително обявяват деня и часа за старт на купона.
Българското първенство по футбол отново започна. Не, не става въпрос за нарушаване на разпоредбите на оперативния щаб, а за виртуални мачове. Мачовете се играят на електронната игра e-Football Pro Evolution Soccer 2020 за "Плейстейшън" от двама души. Любопитното е, че се канят хора, свързани с родния спорт, които да определят стартовите състави. Така треньорът на "Дунав" Людмил Киров нареди 11-орката си за двубоя с "Арда" (Кърджали) и русенци спечелиха с 1:0 с гол в добавеното време. В електронния свят също има изненади и ЦСКА-София не можа да победи последния в класирането - "тигрите" от "Витоша" (Бистрица).


Електронните мачове продължават и със следващите кръгове, като стриктно ще следват предварителната програма на родното първенство.
Девет състезания от сезона на Формула 1 бяха отложени и това логично доведе до пренасянето в интернет на най-популярното автомобилно състезание в света. Истински пилоти се надпреварват в електронна игра. Преди дни титулярният пилот на "Ферари" Шарл Льоклер спечели второто състезание от организираните от Формула 1 виртуални серии. Той води от старта до финала. Надпреварата се проведе на пистата в Австралия, макар за същия ден в истинския календар да бе предвиден стартът във Виетнам. Пистата в Ханой липсва от официалната F1 игра за 2019 г. - това щеше да е първо състезание там. Виртуалните надпревари продължават и по другите писти, като можете да ги гледате, както по телевизията, така и в интернет.
И за финал - "Болшой театър" пуска в официалния си Ютуб канал (youtube.com/bolshoi) най-добрите си спектакли напълно безплатно. Утре вечер може да гледате "Лешникотрошачката". Началото на всеки спектакъл е в 19 часа, но записът може да се види и в следващите 24 часа.


"Надяваме се, че спектаклите ни ще ви подкрепят в тези времена, ще поддържат доброто настроение и дори ще обезпечат душевното равновесие и здраве на тези, които обичат изкуството на "Болшой театър". Пазете се и до нови срещи онлайн“, обърна се към всички зрители генералният директор на театъра Владимир Урин.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама