Реклама
https://www.bgdnes.bg/covid-19/article/8430183 www.bgdnes.bg

30 нови заразени има у нас, стават 611

30 нови заразени има у нас. От тях в болница са 13.

Броят на заразените общо стават 611. Увеличението на случаите от вчера е 5,2%. В София новите случаи са 18, в Кюстендил - 4, в Сливен - 2, в Пазарджик - 1, в Стара Загора -, в Пловдив - 1, в Добрич - 1.

33-ма заразени има сред медицинския персонал. Лекарка на 62 г. е новият случай

48 човека са излекувани - 6 са новите случая: 3-ма мъже от ВМА, 3-ма от Пазарджик, една медицинска сестра от Пещера.

Реклама

Жена на 70 г. от Пазарджик е сред тях.

Това обяви ръководителят на Националния оперативен щаб генерал-майор Венцислав Мутафчийски на редовния брифинг в Министерския съвет.

Той потвърди, че мъж на 72 години е починал в Шумен. Той е бил с придружаващи заболявания. 24-ма са починалите. Средната възраст при тях е 65,2 г.

233 са постъпили в болница. 27 са в интензивни отделения.

Най-много за болнично лечение са приети в София- 146 са хоспитализирани, 20 са в интензивни отделения, следвани от Пловдив където са 17 - 4 в интензивно.

Завърши проучването на полицейските служители. Изследвани бяха 1 016 души. Средната им възраст е 39 години. 1 007 от изследваните са с отрицателен резултат, двама имат данни за антитела, което означава, че са преминали прясна инфекиця, 7 души са положителни за ИГГ, което значи, че са имали среща с вируса и вече имат антитела. 1 човек има симптоми, които наподобяват заболяването, но пробите му са отрицателни, обяви д-р Кунчев.

Военните служители също са изследвани. Моряци, прибиращи се от Румъния, също ще бъдат подложени на тестове, няма оплаквания сред тях.

Засега се оказва съвсем правилна стратегията на правителството и на здравните власти, че масово изследване ще бъде скъпо и недостоверно, заяви ръководителят на ВМА.

Реклама

В интернет има наистина доста лекарствени продукти, някои от тях напълно фалшиви. Подадени са сигнали, но в това отношение Наказателния кодекс трябва да се оправи, посочи Мутафчийски.

Навсякъде в света се говори за удържане в епидемията, все още не е доказано изграждането на имунитет, каза още той.

Утре ще се тестуваме на живо пред вас, ще тестуваме и вас, обърна се Мутафчийски към журналистите, като по този начин иска да покаже пред обществото как функционира масовото тестване.

Според изследванията няма достатъчно данни с болните, които са изградили имунитет - колко време ги пази. Повторно заразени у нас не са наблюдавани.

ВМА в момента наблюдава 115 с коронавирус, лекуващи се вкъщи. Те се наблюдават непрекъснато с телефонни разговори.

Вирусът претърпява развитие, което го адаптира към човешкия вид, благодарение на това вирусът придобива някои свойства - по-лесно се предава и по-леко се изкарва, обясни проф. Кантарджиев.

Вирусна инфекция най-лесно се изкарва, когато рано се вземат мерки, каза още той. Така голяма част от хората ще останат само със спомен за гърлобол и хрема.

Реклама
Реклама
Реклама