Реклама
https://www.bgdnes.bg/covid-19/article/8430200 www.bgdnes.bg

Имунологът Мартин Бахман: Готови сме - за 1/2 година ще ваксинираме всички швейцарци

Тя ще се поставя на всеки 10 години, тъй като вирусът е генетично стабилен

RBD-CuMVtt. Зад тази криптирана комбинация от букви се крие една от най-големите надежди в битката срещу коронавируса. Субстанцията е създадена в лаборатория от имунолога Мартин Бахман. Ексклузивно интервю с учения пред TCS MyMed:

Реклама

- Професоре, ще спасите ли всички нас?

- (Смее се.) Опитваме се само, колкото се може по-бързо, да създадем действаща ваксина за всички швейцарци.

- Почти сте сигурен, че сте намерили ефективно оръжие срещу невидимия враг. Какво ви прави толкова убеден?

- Вече имаме няколко кандидати и можем да индуцираме неутрализиращи вируса антитела в опитни животни. Просто казано, тези антитела убиват вируса. Сега трябва да дадем приоритет на тази ваксина, която да бъде разпространена и да се произведе в големи количества.

- Като цяло здравните власти и специалистите се въздържат от твърде големи очаквания. Дори и да се ускори пускането на ваксината ви, все пак ще отнеме поне още една година. Какви са вашите прогнози?

- Имаме подробен план и работим много тясно с властите. Амбициозно е, но въпреки това искаме в рамките на половин година да ваксинираме всички швейцарци. За целта сега трябва да се изменят някои правила в рамките на плана за пандемия.

- Разработката струва скъпо – отворени ли сте за частни инвеститори?

Реклама

- Фондацията на Университетската болница в Цюрих като неправителствена организация подкрепя медицински изследвания и иновации, както и талантливи млади хора в университета. Сега фондацията се опитва да събере 100 милиона швейцарски франка за проекта ни и изглежда, сме на прав път – аз съм обнадежден.

- Как функционира ваксината?

- За да създадем ваксината, се насочваме към една определена част от вируса – шиповидните протеини. Това са стърчащите конуси, които придават на вируса характерната му форма. Те го правят опасен, защото са един вид ключ, с който той прониква в клетката на тялото, която след това вирусът преобразува във фабрика за вируси.

- А след това?

- Ваксината стимулира тялото още преди първата среща с истинския вирус да изгради антитела. За целта се изолира една малка съставна част от тези шипове на повърхността на вируса, която след това тялото може да разпознае. Тези протеинови частици се умножават в лаборатория и се залепват за неактивна вирусна частица, от което накрая се получава една неопасна имитация на вируса, която подтиква имунната система да произведе правилните антитела. Просто казано, нашата ваксина предотвратява вируса от това да се свърже с т.нар. ACE2-рецептори и така може да се неутрализира.

- Тази ваксина веднъж ли трябва да се бие, както например против морбили, или всяка година?

- В момента все още не знаем, но можем да предположим, че няма да трябва ваксинация всяка година – може би на всеки 10 години. Тъй като вирусът е генетично стабилен.

- Обявихте, че първи ще тествате ваксината – не се ли страхувате от негативни странични ефекти?

- (Смее се). Изобщо. И не знам защо всички толкова се притесняват.

- Според публикации ваксината има положително въздействие върху мишки. Какво трябва да се промени, за да се постигне желаният ефект и при хората?

- Нищо, готови сме.

- Как ще удовлетворите огромното търсене по света, ако пускането на ваксината е успешно?

- Планът е да осигурим достатъчно за Швейцария и след това ще мислим и за останалия свят. Продукцията ще бъде много скъпа и голямата част от средствата ще се реинвестират в нея.

- Къде ще бъде производството?

- Все още не знаем къде точно, но ще бъде в Швейцария.

- Към каква цена ще се стремите?

- Твърде рано е да назовем цена. Тя не трябва да е скъпа, за да може всеки швейцарец да си я позволи.

- Как изглежда един ваш работен ден, ваксината измества ли другите ви проекти?

- В момента не се занимавам с нищо друго!

- Какво научихте от кризата с коронавируса?

- Изумява ме колко малко е нужно, за да се извади светът от равновесие – колко крехко е обществото ни.

 

Реклама
Реклама
Реклама