Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/8437854 www.bgdnes.bg

"Корумпиран" осъди прокуратурата

Поредно плащане заради калпаво повдигнато обвинение ще трябва да плати прокуратурата. В случая сумата е за 43 хиляди лева, а получател е общинският съветник от Шумен Данаил Данчев. Повод за присъденото обезщетение са претърпените страдания и нанесените вреди.
В исковата си молба самият Данаил Данчев е посочил, че съдебното дело е превърнало живота му в кошмар, а показните действия на прокуратурата са уронили престижа му в обществото. Разследването е попречило и върху развитието му в политически и обществен план, тъй като Данчев имал амбиции за израстване в кариерата.
Самата корупционна афера се точи цели 10 години. Стартът дава зрелищна акция на шуменските ченгета на 31 юли 2012 г. Минути след края на редовния брифинг при кмета, когато сградата е пълна с журналисти, в сградата нахълтват спецченгета. Пред смаяните погледи на медиите те задържат шефа на дирекцията по европейските проекти Данаил Данчев. Малко по-късно от прокуратурата обявяват, че срещу Данчев е повдигнато обвинение за искане и получаване на подкуп. Според разследващите общинският чиновник е поискал 4600 лв. рушвет от строителния предприемач Николай Христов, за да му преведат авансово сума за ремонта на стадион "Чавдар" в квартал "Дивдядово". Фирмата на Христов била спечелила обществената поръчка за ремонта на стойност 170 000 лева, но му трябвал аванс за започване на работата.
От свикания брифинг след акцията се изяснява, че наред с Данаил Данчев са задържани кметският наместник на квартала Сергей Методиев и дъщерята на бизнесмена Нели в момент, докато тя му предава втория транш от подкупа в размер на 3000 лв. Според прокуратурата Методиев е действал като посредник на общинския чиновник, а Нели участвала от името на татко си. Разследващите се хвалят, че двамата са си признали за своята роля, но самият инициатор на корупционната афера Данаил Данчев категорично отрича да е искал пари или въобще да знае за какво става дума.
Още в началото юристи коментират, че обвинението срещу Данчев е трудно доказуемо, защото той пари не е пипал.
По време на разследването става ясно, че това далеч не е единствената пречка за издаване на осъдителна присъда. Това не пречи на прокуратурата да внесе обвинителния акт. Скоро след това съдът прекратява делото заради нужда от допълнително разследване. Така се стига до юни 2015 г., когато самият наблюдаващ прокурор оттегля обвинителният акт и така прекрати случая поради липса на доказателства за извършено престъпление.
От обясненията на обвинителя стана ясно, че той е убеден във вината на подсъдимите, но калпавото разследване му е попречило да докаже твърденията си. На първо място са оттеглените самопризнания на даващия подкупа и посредника, които са ключови за доказване вината на Данаил Данчев, при положение че той пари не е виждал и пипал.
От друга страна, по делото не можело да се изпълзват и събраните СРС-та. Причината е, че те са получени по друго дело, което е категорично забранено от Наказателния кодекс. Как магистрат с дългогодишен стаж не е забелязал този пропуск още при разследването не стана ясно.

Серия шокиращи гафове

Самата полицейска работа около документирането на корупционната афера също се оказва изключително калпава. Сред фаталните гафове е и фактът, че ченгетата извършват арестите по времето, когато дъщерята на бизнесмена Нели предава подкупа на обявения за посредник кметски наместник, вместо да изчакат той да ги предаде на Данаил Данчев.
"Явно в бързината полицаите са допуснали грешки и те сега са фатални", коментира пред журналисти при прекратяване на процеса наблюдаващият прокурор.
По думите му гафове има и при последвалите разпити на тримата подсъдими.
"Оказа се, че на тях са присъствали оперативни работници, полицаи, прокурор, но не ми е ясно защо не са вписани в протоколите. Груба грешка е и фактът, че кметският наместник Сергей Методиев е разпитан пред съдия, но без защитник и без заповед за задържане, което би било мотив за оправдателна присъда", допълва обвинителят.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама