Реклама
https://www.bgdnes.bg/shou/article/8469802 www.bgdnes.bg

Гласът на Антонио Ресио: „Новите съседи” вече прогониха вируса!

Всички в сериала умираме, но от смях, казва актьорът Димитър Иванчев

Кристиан ИВАНОВ

Добромир ДОБРЕВ

Кой е той?
Димитър Иванчев е актьор, известен с озвучаването на популярни филми и сериали. Роден е на 15 ноември 1969 г. в Дупница. Завършва енергетика, а след това и Славянския университет с актьорско майсторство. Дублира персонажи в „Междузвездни войни”, „Непобедимите”, „Ваканцията на Мистър Бийн”, „Досиетата Х”, „Слайдърс“, „Чък“, „Мадагаскар” и др. Най-култов е гласът му в хитовата комедийна поредица „Новите съседи”, която се върти в ефира на БиТиВи. Там той озвучава един от главните и най-забавни герои Антонио Ресио, изигран от испанския актьор Жорди Санчес.

- Митко, ти си българският глас на Антонио Ресио. Кога се „запозна” с „всемогъщия домоуправител” на кооперацията „Мирадор де Монтепинар”?
- Това беше преди точно 10 години. Първоначално БиТиВи започна да излъчва сериала „Щурите съседи”, които впоследствие прераснаха в „Новите съседи”. Тогава режисьорът на дублажа Чавдар Монов събра екипа – аз, Александър Воронов, Ани Василева, Лидия Вълкова. По-късно се включи и Светломир Радев, защото на четиримата само ни беше доста трудно. Самият Антонио Ресио имаше епизодични роли в първия сериал. Още тогава са го забелязали сценаристите и развиха образа му, дадоха му прозвището Рибаря. Когато испанците видяха какъв рейтинг има продукцията, трансформираха сериала. И „настаниха” „Новите съседи” в друга кооперация и с нови герои.

Реклама

- Озвучаваш и други от мъжките роли в сериала, кои са те?
- Основните, които озвучавам, са Антонио Ресио и Амадор Ривас. За тях през 2015 година получих икар „Златен глас” от Съюза на артистите. Озвучавам още Висенте Марото и Фермин Трухийо. Още в първия сериал той играеше портиера Емилио и Чавдар Монов ми каза: „Ех, как ти лепна този като ръкавица направо”. Всички актьори са подбрани да са ярки, цветущи. Докато работим, спираме постоянно, защото ги наблюдаваме и понякога не можем да продължим, умираме от смях. Събрани сме хора, които страшно много си обичаме работата. Близо сме като народопсихология до испанците и може би затова в България толкова много се харесва сериалът. В идентичните ситуации, които се случват в кооперацията, много хора се припознават и тук.

- Кое беше най-голямото предизвикателство пред теб като актьор, за да влезеш под кожата на Антонио?
- Личи си, че той е много ярък и характерен актьор. Той е много гъвкав, много повратлив. При него вътрешният монолог тече със страшна сила. Образът му е на киселяк, каквито много има в България. Много ми харесва и с удоволствие му влязох под кожата, защото самият актьор е много цветущ. Има си свои способи, които направо ме удивяват. Всички са много благодатни за актьорска игра, защото сами ти подават тон да го развиеш и на български език.

- В сериала имаше епизод, в който коооперацията на съседите беше под карантина заради вируса „димбеленге”. До колко това потвърждава мнението, че животът подражава на изкуството, а не обратното?
- Съседите вече прогониха вируса. Аз смятам, че изкуството рано или късно се случва и в живота. Гледали сме дори филми фантастика, които в някаква степен стават истина в реалността. Сценаристите са доста по-мислещи хора явно.

- Представи си, че си Антонио Ресио и трябва да призовеш съседите да не излизат от вкъщи и да спазват строга карантина. Какво би казал всемогъщият домоуправител?
- Скъпи съседи, ще правя кратко изявление. Слушайте какво ви се казва! Не излизайте от вкъщи, спазвайте строго карантината! Пийте каквото ви се пие, яжте каквото ви се яде, защото като почне нормалният ритъм на живота, едва ли ще е същото. Използвайте момента иначе конфискувам изтривалките и вдигам вноските веднага!

- Разкажи повече за твоята актьорска кариера до момента.
- От доста години вече съм на дублажа, но основно бях театрален актьор. Бил съм в старозагорския театър на щаб и в частни театри, но отдавна вече не играя. Пред камерата имам скромен опит. Преди години снимах една телевизионна постановка, която така и не видя бял ден и не се излъчи. Имам си я на касетка за спомен. Иска ми се да играя във филм, но като влезеш веднъж попрището на дублажа и не се появяваш често в друга сфера. Нашият труд е малко по-специфичен. Едно е театъра, друго киното, а нашето си е трети вид актьорска работа. Има колеги, които са много добри на сцената и пред камера, но не могат да се справят в дублажа. Не че са лоши актьори, но това е специфичен профил, в който се искат малко по-други качества – речетивност, бързи реакции, музикалност.

- Как успяваш да пренастройваш гласа си така, че да звучи по съвсем различен начин за всеки твой герой?
- Трудничко е, особено в началото, когато тръгвах в тази работа. Всичко след това вече става с опит и практика. Но трябва да го имаш това вътре в себе си да развиеш героя. Канил съм актьори зад микрофона, които са изявявали желание. Те се препотят, притеснят и казват, че не е за тях. Хвърлят листите и бягат. Тук нямаш мимика или движение на тялото, а трябва само с гласа си да пресъздадеш цялата картина и поведение на героя.

Реклама

- Сещаш ли се за някоя любопитна случка зад дублажа на „Новите съседи”?
- Те са безброй. Ние много често импровизираме, защото сценарият е труден за превод, испанците говорят много бързо. Преводачката трябва да е много добра хем да го вмести в устата на актьора, хем да го нагласи така, че да разбере зрителят за какво става въпрос. Колективната работа беше много добра. Забавляваме се така, сякаш ние играем в сериала. Например репликата на Теодоро „Ей, моме!” сме си я вкарали ние си. „Изкълченяк” също не е преведено, а си е наш актьорски пиниз. На сцената с Капитан Салам целият екип спирахме, смях, страшно! Когато Милото направи чикия на Скараджията, така го изиграх, че колегите казаха все едно наистина на мен ми е направила.

- Кои са любимите ти реплики на Антонио?
- „Берта, проверка за алкохол, духай”, „Приятно ми е, Антонио Ресио, не чистя риба”, „Курвета игриви на цени примамливи”. (смее се) Любимата ми серия е, когато Антонио се напи в бар, хареса си някаква, а после се оказа, че тя е травестит. Енрике го бъзикаше, че са му направили „прас, прас отзад”. А Антонио отговаряше: „Аз имам древен защитен механизъм”.

- А ти чистиш ли риба?
- Чистил съм риба. Аз съм от Рилския край надолу, близо до поречието на река Струма. Като малък съм израснал покрай река Рилска. Хващал съм риба и с ръце на бъркане – мрени, скобари. Хапвам бяла риба, защото няма много кости. Но иначе по морските дарове не съм. А суши да ме накараш да хапна – не!

- Имал ли си възможност да разговаряш с някой от испанските актьори в „Новите съседи”?
- За съжаление все още не. Ще ми е страшно приятно да се запозная поне с актьорите, които аз озвучавам. Уж трябваше да имаме някаква среща, която българският фенклуб организира.

- Ако Антонио Ресио наистина съществуваше, какво щеше да бъде първото нещо, което щеше да го попиташ?
- Антонио, защо си такъв киселяк бе, братче? Защо завиждаш толкова на хората? Дръж се малко по-нормално. Гледай си жената! Обърни се към вътрешния си мир. Той явно е имал трудно детство, майка му се оказа някаква монахиня, забременяла от отец. А това, че синът му се оперира и си слага вагина го съсипа тотално. Към актьора, който го играе – Джорджи Санчес, голям поклон, защото е невероятен. Комедия се играе трудно, а той просто е много добър.

- В жилищния блок, в който ти живееш, случват ли се понякога ситуации като тези от сериала?
- От 4-5 години живея в квартал „Витоша” до Зоологическата градина в малка кооперация. Преди това съм израсъл в „Люлин”. Там в 14-етажен блок имаше едно към едно такива хора, като „новите съседи”.

- Кой български политик би се вписал най-добре в общността на "Мирадор де Монтепинар"?
- Зависи под какъв ъгъл го погледнем. Ако търсим някакъв жмульо, веднага вкарвам правосъдния министър Данаил Кирилов. Смени сума ти партии, послушко, все се намърдва. Много хора в кооперацията щяха да му видят сметката.

- Има ли черти от Антонио Ресио, които откриваш и в своя характер?
- Той в никакъв случай не е изключен от добри черти в характера. Това, което се вижда на първи план, е маска. Има чувство за справедливост, беше клоун отмъстител и бич за корумпираните. Най-общото, което ни свързва, е, че харесва женичките, ама много! И той като Амадор все иска да бодне нещо и все греди.

Послание от Антонио Ресио за коронавируса

Вижте за първи път непоказвано досега видео с уникално послание до всички българи от гласа на Антонио Ресио. Могъщият домоуправител на „Новите съседи” дава своите разпоредби, свързани с коронавируса. Клипчето е направено специално от актьора Димитър Иванчев и единствено за читателите на "България Днес". Смехът е гарантиран!

Реклама
Реклама
Реклама