Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/8488325 www.bgdnes.bg

Цар Киро се поболя заради дъщеря си

Сериозно е закъсал със здравето известният цигански тартор Кирил Рашков-Цар Киро, носи мълвата в Пловдив. Самозваният ромски монарх и без това е с много разклатено състояние, но след ареста на първородната му дъщеря Събка с дрога положението на Рашков било изключително притеснително, коментират потребители на социалните мрежи.
Наследницата на клана бе заключена в килия, след като бе спипана с над 2 кг хероин, който според прокуратурата е внесла от Турция. 46-годишната "принцеса" бе задържана в кола заедно с племенника й Георги при акция на полицията в края на февруари в Пловдив. Наркотикът е открит натъпкан в колана на Събка, а данни на разследването сочат, че стойността на контрабандната отрова е 184 921,20 лева по цени на съдебната система. Изтъргувана на улицата, дрогата би донесла печалба от над 300 бона за клана, пресметнали експерти.


Струпалите се черни облаци над ромската наследница буквално извадили от равновесие 77-годишния й баща, който има присъда от спецсъда от две години затвор за трафик на живак. Рашков чака на свобода окончателното решение по делото си и неведнъж през това време ходи да се лекува във Франция. Той има животозастрашаващи проблеми със сърцето, сложени са му няколко байпаса. Преди време заради критичното му здравословно състояние неговото дело беше спряно и се заговори, че чакал трансплантация на сърце във Франция. До такава интервенция така и не се стигнало, но Рашков често пътувал до Париж, където бил обгрижван в частна клиника.
Малко преди ареста на дъщеря му с дрогата ромският монарх се завърнал в Пловдив от Франция, където бил за поредни медицински процедури. Проблемите на Събка с правосъдието се отразили изключително зле на баща й. Дори при най-малкото вълнение той получавал сърцебиене, а фактът, че наследницата му е заключена в килия, направо го съсипвал, коментират пловдивчани.
Опитът на адвокатите да извадят Събка от ареста ударили на камък и това още повече сломило психически и физически баща й. Съдът обаче бил категоричен, че няма основание на Рашкова да бъде наложена по-лека мярка от "задържане под стража". Пред магистратите били представени епикризи за здравословното състояние на арестуваната. Според тях тя страдала от депресия и дискова херния, заради които приемала медикаменти. Съдът отхвърлил тези доказателства, тъй като документите били от 2015 г. и не показвали актуалното състояние на задържаната.

Реклама


Така вече повече от месец и половина ромската "принцеса" е в ареста. Там 24 часа престоя и племенникът й Георги, който бил в колата с нея по време на полицейската акция в Пловдив. Криминалисти установили, че той е взел леля си от Свиленград и я докарал в града под тепетата. Младият мъж е освободен без обвинения.
Срещу Събка е внесен обвинителен акт в съда. Тя трябваше да се изправи пред Темида малко след налагането на карантината заради разпространението на коронавируса в страната. По тази причина делото не бе разгледано и бе отложено за вчера. То така и не се състоя, защото междувременно изолацията на обществото заради епидемията бе продължена до 13 май. Така казусът на ромската "принцеса" отново претърпя отсрочка и ще влезе в съдебна зала, когато карантината в страната бъде вдигната, уточниха от Окръжния съд в Пловдив.

Има условна за антики

Двегодишна условна присъда има в биографията си дъщерята на Кирил Рашков. Наказанието й е наложено за незаконно притежание на културни ценности. До изправянето на Събка пред съда се стига, след като ченгетата откриват в дома й две старопечатни църковни книги - евангелия от XVIII и XIX век, 131 римски и византийски монети. Освен тях от жилището на Събка са иззети четири бронзови апликации, които са част от украсата на колесници, колан и накити. Съкровищата са намерени в дома на Рашкова в пловдивското село Катуница през 2009 г. До обиските в палата се стига покрай разследване за укрити доходи от ромската фамалия.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама