Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/8535741 www.bgdnes.bg

Душманинът на хипарката Айрис бяга в Испания

Касапинът разфасовал овца, преди да очисти жената

Бездомникът Христо коли и пали 62-годишната жената в Португалия


При опит да избяга от Португалия в Испания е спипан обвинен за убийство българин. 33-годишният Христо Пеев е задържан непосредствено преди да пресече пеша границата, докато е имал ограничителна мярка да напуска окръга, в който е извършено бруталното престъпление.
Той бе задържан миналата седмица заради убийството на 62-годишната швейцарка Айрис Абас, която от десетилетия живее в градчето Иданха Нова на 17 април. То е разполжено на 17 километра от Испания, а Айрис се установила там отдавна, за да води свободен и природосъобразен начин на живот.
Швейцарката бързо става любимка на местната общност, сред която се ползва с любов и уважение, личи от постовете на потресени от убийството й жители на града. Те са в шок, след като разбират, че Айрис е прободена многократно с нож, а след това тялото й запалено в навес до къщата й.


На зловещата находка се натъкнал съсед, който прескочил оградата, след като децата на Айрис го помолили да проверят къде е майка им, защото нямат връзка с нея. Комшията се натъкнал на кървава картина в имота. Там имало следи от скорошно клане на овца. В леген били извадени сърцето и вътрешностите на животното, но от стопанката нямало следа. Съседът решил да огледа двора и под навеса, който бил любимо място за отдих на Айрис, и така се натъкнал на обгорели човешки останки. Докато човекът се опомни от шока и се обади на ченгетата, Христо избягал. Той е задържан с брадва в ръка същия ден на 3,5 км от мястото на клането. Според информации в местната преса Пеев е признал за убийството, но е освободен от ареста. Причината за това е, че не е готова ДНК експертиза. Резултатът от нея трябва да докаже, че овъгленото тяло е на Айрис.
Първоначално българинът е освободен от съдията, който преценил, че не разполага с доказателства, че Пеев е ръгал с нож жертвата си, преди да запали тялото й, съобщават португалски сайтове. След това по настояване на прокуратурата Христо бил настанен в здравен институт за психично болни. Лекарите преценили, че е добре, и го преместили в друго лечебно завадение, от което бил освободен. В следващите три дни никой не знаел къде е заподозреният, докато не бил спипан на границата с Испания. Предположенията са, че този път Христо Пеев няма да бъде пуснат от полицейския арест.
Шокиращата история е тема на португалските медии от момента на разкриването на престъплението. Някои от тях представят Христо и Айрис като интимна двойка. Това категорично отричат трите деща на жертвата - син и две дъщери, които живеят в Швейцария.
"Майка ни беше човек с голямо сърце. Но той започна да става агресивен и тя се уплаши. Ние, нейните деца, се обадихме в полицията, но не направиха нищо, затова помолихме приятели да отидат до къщата и те намериха изгорелите човешки останки", казва синът на убитата жена.
Децата на Айрис са възмутени от действията на правосъдните власти. Наследниците на погубената хипарка подчертават факта, че е игнорирано признанието за убийството на Пеев. Подценени са и данните от съседи, които твърдят, че Айрис е била подложена на физическо насилие от страна на българина.

Реклама


Повече светлина за връзката между Айрис и Христо хвърля дъщерята на убитата - Кая пред швейцарското издание laregione.
"Майка ни се страхуваше от заплашителното поведение на този мъж. Няколко пъти се обаждахме в полицията. Този имот в Иданха Нова беше раят за майка ни. Там тя беше заобиколена от природата, която обичаше, и животни", разказва Кая. По думите на дъщерята майка й предоставила подслон на бездомния 33-годишен българин, който в замяна вършел разни работи във фермата.

Фаталното приятелство

Двамата се познавали от няколко години, преди Айрис да предложи подслон на Христо. Първите проблеми между тях били през миналата есен, когато българинът станал агресивен. Кая пътувала до Португалия и успяла да извади Христо от дома на майка си. Закарала го на 100 км от града. С помощта на полицията успяла да го свали от колата си и го оставила там. През февруари Пеев отново се появил във фермата на Айрис и я помолил да го приюти. В следващите седмици благодетелката на бездомника отново била подложена на заплахи и насилие. Няколко дни преди Великден Пеев откраднал ключовете и мобилния телефон на Айрис, за да не могат децата й да се свържат с нея. Последното съобщение от Айрис нейната дъщеря получава на 16 април. С него възрастната жена информира детето си, че е добре, но да й се обади, когато може. Опитите на дъщерите да се свържат с майка си по-късно остават без успех. Предполага се, че същия ден, 16 април, Айрис е заклана и изгорена.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама