Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/8542278 www.bgdnes.bg

Журналистът Димитър Пецов от Силистра: Подхвърлиха дрога в колата ми

Неприятният сблъсък с ченгетата идва след въпроси за анонимни дарители на полицията, обяснява репортерът

Дрога е подхвърлена в колата на журналиста Димитър Пецов от Силистра, заради което той е задържан за 24 часа в ареста, твърди репортерът и непримирим граждански активист. Категоричен е, че наркотикът е поставен умишлено в колата му, за да бъде компрометиран. Той допуска, че е възможно ченге да е сложило дрогата в автомобила му или пък някой друг, за когото не е било трудно да проникне във форда му.
Неприятният сблъсък на Димитър Пецов с ченгетата се разиграва около седмица след като той подава заявление по Закона за достъп до обществена информация до шефа на местната полиция. С него журналистът иска да му бъде отговорено на въпроса кой е анонимният дарител, който осигурява храна и напитки за служителите на местната полиция при извънредното положение. Пецов мотивира искането си за достъп до информация със значимия обществен интерес по темата. Според мълвата в града благодетелят бил партиен функционер на високо ниво от редиците на управляващата коалиция.
Ченгетата спират Пецов в града към 18 ч. Проверката на документите му показва, че са изрядни. Докато тя траела, дошъл още един полицай, който се представил като инспектор от Криминална полиция.
"Почва нещо да ми светва в посока, че съм написал нещо, което е всяло паника и суматоха. Не съм изненадан от тези действия по принцип, защото съм ги предизвикал и с въпросите си, които скоро отправих със заявление по Закона за достъп до обществена информация", пояснява Пецов. След проверката полицаите му казали, че трябва да бъде отведен в районното. Един от униформените се качил в колата на журналиста. Двамата заедно пресекли града, за да стигнат до полицията. През цялото време служителят на МВР се опитвал да отвлича с въпроси вниманието на Пецов. В районното претърсили автомобила на журналиста и на трийстата секунда намерили в задния джоб на шофьорската седалка нещо увито в черна кесия, разказва репортерът.
"И почват да ме питат, без да са го отворили и видели самите те: "Какво е това, г-н Пецов?", единият казва, "Г-н Пецов, вие уж сте спортист, а с какви неща се занимавате?", казва другият, "Те нещата са ясни!" и т.н. Дори не са отворили да видят пакета какво има вътре и коментират, правят изводи. И аз не знам също какво има, но почва да ми се изяснява вече ситуацията. Отдалече се виждаха някакви листа, опаковани в найлонова прозрачна кесия и отгоре още една черна найлонова кесия", разказва журналистът. Извикани са дознателка и поемни лица. В пакета са открити 11.7 г екстази, 7,2 г хероин, 13 г амфетамин и 7.2 г канабис. Той е съблечен чисто гол, за да бъде обискиран.
"Докато описваха, ме питаха какво е това, а аз им отговарях да не ме питат, а да си карат по сценария. За мене това е една долнопробна постановка, с която целят да ме набедят и отстранят, защото явно преча напоследък. Признавам, в последно време бях много активен", допълва Пецов. Подчертава, че е спортист, никога не е виждал дрога, дори не пуши цигари. Освободен е от ареста след 24 часа.
Помолени за коментар, от полицията в Силистра лаконично отговарят, че по случая е образувано досъдебно производство за притежание на наркотици.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама