Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/8546886 www.bgdnes.bg

Сънна болест вади авери на Радо Ланеца от килията

Прокуратурата се запъва за незабавното им освобождаване, но съдът ги пуска

Двама ще се обдишват нощно време вкъщи с апарат, третият прецакан

Сънна болест спасява двама авери на Радо Ланеца! Апнея вади от килиите боксьора Румен Кендов и Найден Василев, обвинени като част от най-голямата банда у нас за наркоразпространение, научи "България Днес". Спецсъдиите от ул. "Черковна" се смиляват над задържаните с нарушения на дишането по време на сън и ги пускат под домашен арест с електронни гривни от хуманни съображения, става ясно от определение на апелативния спецсъд.
Магистратите, известни с безмилостното си отношение към някои бандити, в случая с аверите на Ланеца, се съобразяват с препоръките на Европейската конвенция за предотвратяване на изтезанията и на нечовешкото или унизително отношение или насилие. Цитират и декларация от 20 март на комисаря, свързана с пандемията от коронавирус. В нея се препоръчва при възможност за изпълнение на целите на мерките за неотклонение те да се изменят в по-леки от задържане под стража и да се облекчава процесуалното положение на задържаните лица.


Напускането на ареста се оказва не особено лесна задача за Кендов, Василев и Емил Иванов. Те са пуснати още на 15 април от спецсъдията Иво Хинов, който постановява незабавно изпълнение. Това означава, че тримата не би трябвало да чакат втората инстанция да потвърди, а веднага да се приберат вкъщи. Вместо това спецпрокуратурата внася искане, с което се предлага на втората инстанция да спре изпълнението на определението до произнасяне на апелативния съд. При същата процедура през ноември 2018 г. бяха оставени на топло кметицата на "Младост" Десислава Иванчева и заместничката й Биляна Петрова.
Апелативният спецсъд се съобразява с искането на прокуратурата, като отбелязва, че процедурата изисква бързина. "В случая меродавен е духът и разумът на закона", изтъкват магистратите. Според тях трябва време, за да се анализират задълбочено всички факти по делото. Така набързо съдиите уведомяват държавното обвинение и управата на следствения арест, че подсъдимите трябва да са зад решетките.
Развръзката идва в последния ден на април. Съдиите изискват медицинска справка от директора на болницата към затвора. От документацията се уверяват, че Кендов и Василев наистина страдат от обструктивна сънна апнея. След като изненадващо е оставен в кауша, Василев е приет в лечебницата, защото трябва да бъде обдишван от апарат през нощта, а проблемът му не може да бъде лекуван в ареста. И за двамата е наложително апаратно обдишване по време на сън, което, видно от епикризите, са прилагали и в домашни условия, преди задържането им под стража, изтъкват магистратите.
Те отчитат състоянието на подсъдимите и близките им. Найденов има коронарна болест на сърцето, хипертония, диабет и др. Жена му също страда от куп заболявания и има ТЕЛК. Бившият боксьор Кендов имал и неврологична болест. Емил Иванов остава в килията защото не е болен и е рецидивист. Справката за осъжданията му е 11 страници, а разследващите са го издирвали в продължение на два месеца.
Извън хуманитарните причини съдът открива, че има достатъчно улики, които заковават сочените за дилъри. Това са няколко анонимни свидетели с номера 448, 454, 456, 458 и 461, както и явни. При тарашите е открит тефтер, в който се споменава за Кендов. Освен това ченгетата откриват други улики, на които са назначени физико-химически, дактилоскопни, ДНК, видео-технически и съдебно-технически експертизи. По делото са прилагани специални разузнавателни средства.
Според разследващите тартори на престъпната задруга са Радмил Ранов - Радо Ланеца, Веселин Христов - Весо Паяка и Владимир Иванов-Късия. Двама от тях са в неизвестност и се издирват. Подпукани са още 38 души, сред които и две жени. Целта на групировката е да завладеят наркопазара в София. Търгували са с дрога и в Русе и Варна, разкриват криминалисти.
Наскоро спецпрокуратурата внесе делото в съда, но то още не е насрочено заради извънредното положение. Ако процесът започне, вероятно материалите срещу липсващите кримигерои ще бъдат отделени в задочно производство.

Реклама


Преплетени

Преплетени фигури и интереси се забелязват сред членовете на организацията на Радо Ланеца. Някои от тях са подсъдими по други известни дела. Такъв е Веселин Ермалаев-Телото, който е на подсъдимата скамейка с "Чуковете" на Таки.

Неговата липса, както и на Весо Паяка, затлачи процеса срещу Любо Чука и компания. Друг от погнатите с Ланеца е Олег Попов, който е изправен пред Темида със сочената за дедесарка Мила Георгиева.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама