Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/8550945 www.bgdnes.bg

Двама топят Лилана и брат й

Съдът разделен дали да ги остави в ареста

Техните разпити основно в томовете по делото

Двама са основните свидетели на прокуратурата срещу певицата Лилана и останалите, сочени за престъпна група за точене на евросредства. Основно по техните показания двама съдии оставиха за постоянно в ареста Лиляна Деянова (Лилана) и съдружника й Мартин Димитров. Те обжалваха най-тежката мярка, но състав на Апелативния специализиран наказателен съд отхвърли искането им. Интересното е, че член на състава - съдия Даниела Росенова, остана на особено мнение. Според нея не са представени доказателства и за тримата обвиняеми за извършени от тях престъпления. Другите двама обаче като мнозинство решиха, че има достатъчно доказателства да се направи основателно предположение, че обвиняемите са извършили престъпленията злоупотреба с евросредства и организирана престъпна група, но не и за данъчни престъпления и отправяне на заплаха. Освен това съдът намери, че Мартин Димитров не е ръководител на организираната престъпна група, но прие, че тя е структурирана. Утре се очаква да излезе определението на съда и от него ще станат ясни мотивите на съдия Даниела Росенова да е на коренно различно мнение за случая от колегите си и от прокуратурата.
„Представихме много писмени доказателства, че няма данни за престъпление, но съдът реши да се опре на разказите на двама служители на министерството. Те намерили един офис празен и решили, че има престъпна група“, коментира пред „България Днес“ адвокатът на Лилана Николай Хаджигенов. Според него, въпреки че прокуратурата предявява огромен куп томове с доказателства, всъщност в тях се съдържат основно разказите на двамата основни свидетели, които са разпитвани по няколко пъти. Той коментира, че парите от европейския проект, по който се счита, че е извършено престъпление, са запорирани. Празният офис бе засегнат в пледоарията и на адвокат Илко Димитров, който заедно с Татяна Дончева защитава Мартин Димитров. Той запита защо, след като редица проверки на проектите на обвиняемите от Министерството на икономиката са установили, че няма нарушения, освен едно - че един техен офис в Плевен бил празен, то защо министърът на икономиката не е обвиняем.
Гаранцията на брата на Лилана - популярния изпълнител на бийтбокс Александър Деянов (SkilleR), беше намалена наполовина и стана 50 000 лева.
Според следователи групата е усвоявала средства по програмата на Министерството на икономиката, като са декларирали покупка на един и същ софтуер от юридическо лице. През фирмата си Деянов е искал да обучава на бийтбокс. Продавачът е дружество, регистрирано в чужбина, което също не осъществява търговска дейност. Реално софтуерът е бил придобит с финансиране по европрограмата от действащо българско дружество, което го е предоставило за ползване на разследваните фирми, уточняват от спецпрокуратурата. Проверка на вестника показа, че фирма на брата на Лилана - Александър Деянов, фигурира сред бенефициентите на програмата, приоритетна ос "Технологично развитие и иновации".
Той държи фирма, чието име съвпада с псевдонима му - "Скилър" ЕООД. Дружеството участва с проект за разработване на иновативна „Платформа за бийтбокс обучение и музикална бийтбокс транскрипция" на стойност над 430 хиляди лева, който е бил прекратен. За същата сума е участвала и фирмата "Нованор груп", в която Лилана е била съдружник, по проект за разработване на интелигентна информационна система за ранно оповестяване на земетресения. Начело на компанията е Мартин Димитров.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама