Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/8554024 www.bgdnes.bg

Касапинът Синбад остава до 2 години зад решетките

Шокираща развръзка 17 г. след убийството

Повечето от наказанието Камберов е излежал преди присъдата

Около две години още ще трябва да лежи зад решетките зловещият касапин Никола Камберов-Синбад за убийство, извършено преди 17 години. Върховният касационен съд му даде 5 години пандиз, но Камберов бе арестуван през пролетта на 2017 година, а задържането му под стража ще бъде приспаднато от срока на наказанието.
ВКС потвърждава присъдата на Пловдивския апелативен съд и тя се счита за окончателно влязла в сила. Синбад е признат за виновен, че на 13 декември 2003 година е наръгал смъртоносно с нож мъж на 26 години. Това става в пловдивския квартал „Столипиново“, а тогава Камберов още е непълнолетен.
Магистратите приеха, че на посочената дата Божидар Моллов е видял в спряна лада бившата си приятелка Зоя. Нахвърлил се върху шофьора Фейрут с юмруци. В колата е имало и други младежи, а 15-годишният Синбад бил на задната седалка. По време на разправията Никола Камберов излязъл от ладата и започнал да млати Моллов. Божидар паднал в близка локва, след което станал и се отдалечил. Синбад обаче го последвал, извадил нож с дължина на острието 12 см и пробол Божидар в гърба. След това си тръгнал и изхвърлил ножа в река Марица, уговаряйки се с приятелите си да мълчат. През това време раненият започнал да вика за помощ и успял да се добере до близкия блок. Жена го открила да лежи пред апартамента и със съседите повикали Спешна помощ. Той обаче починал.
През пролетта на 2017 г. уговорката да се пази в тайна убийството на Божидар била нарушена. Един от очевидците заявил на Камберов, че ще го издаде. Синбад решил да направи изпреварващ ход и отишъл в полицията, като посочил за извършител Яшар. Първоначално разследващите смятали, че наистина е той. Впоследствие е извършен следствен експеримент, при който Камберов посочил мястото, където е наръгал Божидар Моллов, и механизма, по който го е извършил, както и къде е изхвърлил ножа.
На първа инстанция Синбад получи седем години решетки, които после бяха намалени на пет. Върховният съд приема, че обвиняемият е направил пълни самопризнания и доброволно е взел участие в следствения експеримент, като с това е спомогнал работата на разследващите органи за установяване на обективната истина. Това, заедно с отдалечеността във времето от извършване на деянието е отчетено като смекчаващо отговорността му обстоятелство.
Адвокатът на Синбад Красимир Елдъров и близките му докрай твърдяха, че той е невинен.
„Синът ми не е убиец. Никола ми каза, че Яшар го е направил. Неговият баща е взел ножа и го е скрил“, крещеше в началото на процеса майката Недка Камберова. Дядото на Синбад - Мехмед Камбер, също се кълнеше, че внукът му е невинен.
„Съвестта го е гризяла, че толкова време крие Яшар, затова го е издал“, твърдеше той. Според него след задържането му Никола е бит от полицаите и от страх е признал престъпление, което не е извършил.
„От 11 г. братовчед ми е на метадонова програма. В ареста не са му давали дозата и той не е бил адекватен. Така са го накарали да поеме вината за убийството“, казваше Димитър Камберов.


Магистратите обаче се съгласиха с твърдението на прокуратурата, че има достатъчно доказателства, че именно Синбад е убил Божидар Моллов. От задържането му през 2017 г. е в затвора в Пловдив. След сегашното окончателно решение той технически може да поиска условно предсрочно освобождаване.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама