Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/8559328 www.bgdnes.bg

Божков държан в зловещия затвор "Ал Ахбар"

Леки дами дават показания срещу секретарката му Йоана Чолакова, твърдят близки до разследването

В апартамент под наем в Дубай преспокойно си живее бизнесменът Васил Божков, стана ясно от негово интервю вчера пред Би Ти Ви. Пред дома му няма никаква охрана, а ченгетата не се интересуват от него. Така самият хазартен бос и настанилият се при него съдружник Георги Попов могат преспокойно да се разхождат и дори често приемат гости и вдигат купони.
"Георги е добре, вчера празнувахме имения му ден. Голяма компания бяхме. С наши познати, не бяха българи", уточни Божков.
От отговорите му така и не се разбра докъде е стигнала процедурата по екстрадиция. В средата на февруари Специализираната прокуратура поиска от властите в Емирство Абу Даби връщането у нас на Божков и Попов, след като ги обяви за издирване от Интерпол. Повод бяха повдигнатите им обвинения за участие в организирана престъпна група за пране на пари и данъчни престъпления във връзка с дейността на хазартните му фирми. Отделно главният прокурор Иван Гешев обяви, че тече разследване за убийства, принуди и изнасилвания.
Веднага след като документите за екстрадиция са изпратени чрез външно министерство, Божков официално е арестуван и настанен в печално известния затвор "Ал Ахбар". Там той прекарва около три седмици.

Реклама


"Специални условия нямах, нямах достъп до телефон, нямах затворнически номер. С една дума - не съществувах. Освобождаването се случи, когато дубайските власти разбраха какви са нещата наистина, а не както бяха представени от българските власти", лаконично обясни бизнесменът, без да навлиза в подробности.
В тюрмата през годините са лежали и други българи, а от разказите им става ясно, че условията там са ужасяващи. В чужди медийни публикации "Ал Ахбар" е сочен като едно от най-неприятните места на света.
Сред хората, настанени в панделата, са и участникът в "Биг брадър 4" Даниел Делчев и търновецът Юрий Байрактаров. Те прекарват в затвора няколко години по обвинение, че планират преврат. От техни разкази пред различни медии става ясно, че по време на престоят си са подлагани на зловещи мъчения. Условията в килиите са повече от мизерни, а наличието на дюшек е нечувана екстра. Така им се е налагало да спят на земята в компанията на огромни плъхове. В килиите няма и елементарни хигиенни условия. Затова и болестите сред затворниците са често явление.
Дали и самият Васил Божков се е радвал на подобни прелести при престоя си в "Ал Ахбар", остава неясно. Мистерия е и причината той изненадващо да бъде пуснат. Според него това се дължи на факта, че в Дубай има закони, които се спазват, което не важи за България.
Божков категорично отрече да е извършвал престъпленията, в които спецпрокуратурата го обвинява. По думите му това, че неговите хазартни фирми са плащали над 500 млн. лева по-ниски данъчни ставки, е напълно законно. Затова не било необходимо да подкупва или заплашва членовете на комисията по хазарта. По думите му той контактувал по темата само лично с финансовия министър Владислав Горанов.
Божков смята да се върне в България едва след като делото срещу него влезе в съда. Дотогава ще се въздържи да го прави заради страх, че може да бъде ликвидиран при "случаен инцидент".
Междувременно спецсъдът остави за постоянно в ареста съпругата на бизнесмена Елена Динева и секретарката му Йоанна Чолакова. Двете са обвинение за участие в престъпната група на Божков.


Според запознати името на Чолакова се появява и в разследването за изнасилвания и убийства срещу Божков. Твърди се, че срещу нея наскоро са дали показания няколко момичета, предлагащи платена любов. Твърди се, че част от тях впоследствие са разказали, че са подлагани на ужасяващи гаври и мъчения от клиента, при когото са повикани.

Отрече за руска връзка

В интервюто си Васил Божков категорично отрече информациите, че представители на руското разузнаване са правили опити да го освободят от ареста в Абу Даби. Според твърдения на Валери Симеонов ходатайството за Божков е направено при визитата на директора на Службата за външно разузнаване на Русия Сергей Наришкин в Абу Даби. Впоследствие от руската разузнавателна служба нарекоха подобни твърдения нелепици.
"Подобни информации са някакви смешки. Какво общо имам аз с Руската федерация, че да ми помагат", коментира Божков.
Според него това са "инсинуации на прокуратурата", както и твърдения, че бил изпращал наемни убийци. "То пък се оказа, че автоматите са за пейнтбол."

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама