Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/8564577 www.bgdnes.bg

Митьо Очите порязан за свобода

След като Темида пуска душманите му

В пандемията Димитър Желязков може да повлияе на свидетели, мотивира се съдът

Митьо Очите за пореден път е оставен под стража! Пандемията от коронавирус и извънредното положение не помагат на простреляния несебърски бос да излезе от кауша. Магистратите от апелативния спецсъд не се впечатляват от травмите и болежките на крими героя и доводите, че той е в рисковата група от заразяване. Вместо това го оставят на топло, става ясно от определение на съда, научи "България Днес".
Епидемията от опасния вирус е един от аргументите на защитата, с който се иска освобождаването на Очите. Адвокат Илиян Василев изтъква спрените дела по време на извънредното положение. Магистратите порязват надеждите, като изтъкват, че срокът, в който не се гледат дела, изтича и скоро те ще бъдат възобновени. Не се приемат и възраженията, че несебърският Ал Капоне търка нара прекалено дълго. Според съдия Георги Ушев и колегите му срокът на ареста е разумен, предвид сложността на делото, по което има голям брой подсъдими с много обвинения срещу тях, включително и за организирана престъпна група.
Желязков и компания са погнати от август 2018 г. като банда за изнудване и рекет над погребални агенти и други бизнесмени, а също и палежи. Соченият за тартор бе хванат в Истанбул и заточен със свирепи гангстери в затвора "Малтепе". През февруари 2019 г. бе екстрадиран у нас. Заради пораженията от престрелката с групата на Божидар Кузманов - Божо Кравата Очите е настанен в болницата към софийската пандела.

Реклама

При патакламата през юни 2016 г. в Слънчака Митьо Очите бе пронизан от няколко куршума. Един от изстрелите засегна пикочния му мехур, поради което му се налага да уринира в торбичка.
Това не трогва съдиите, които заключват, че състоянието му е стабилно. По делото няма данни здравето на Желязков да се е влошило, преценяват магистратите. От мотивите им не става ясно дали на боса е направена нова медицинска експертиза, която да установи актуалното положение.
Във връзка с обвиненията, служителите на Темида преценяват, че има достатъчно улики срещу сочения за тартор. Отбелязва се, че обвиненията са за тежки умишлени престъпления, както и че при по-лека мярка Очите може да повлияе на свидетелите. Магистратите са на мнение, че той няма да се укрие, въпреки тезата на обвинението, че е избягал в Турция. По всяка вероятност несебърският бос е успял да извади документи, че е пътувал, за да лекува травмите си. Желязков е с установен адрес и самоличност и е трайно свързан семейно и трудово с местожителството си, обсъждат съдиите. Това не стига да смекчат мярката на крими героя.
В същото време двама от душманите на Димитър Желязков бяха пуснати от кауша и вече са си вкъщи. В средата на април друг състав на апелативния спецсъд определи килията да напуснат Георги Иванчев и Тодор Славов, подсъдими като част от групата на Божо Кравата. Иванчев отговаря за стрелбата по Митьо Очите, а Славов е погнат за убийството на гарда му Александър Алексиев - Сашо Водолаза.
Срещу тях има достатъчно доказателства, за да се предположи, че са извършили престъпленията, приемат съдиите. Като част от уликите те цитират показанията на самия Желязков, както и на други очевидци на мелето в Слънчака. На двамата кръвни врагове на Очите магистратите постановяват да им се сложат гривни за електронно наблюдение, за да бъдат следени дали спазват домашния арест. Така щяло да е сигурно, че няма да се укрият.
Предвид тежките обвинения на Славов и Иванчев за посегателства срещу личността, магистратите смятат, че те може да извършат престъпление, но заради 4-годишния им престой зад решетките тази опасност е намаляла. Коментира се, че при внесено дело в съда не текат срокове на задържане, но те все пак трябва да са разумни.
За разлика от казуса с Митьо Очите съдиите приемат, че заради извънредното положение процесът срещу Кравата и компания е спрян и двамата подсъдими нямат вина. Затова отчитат пандемията в техен интерес.


Делото срещу Димитър Желязков също е в съдебна фаза. Вече са минали няколко заседания и са разпитани едни от основните свидетели. Процесът тръгна от третия път, след като на два пъти бе прекратяван заради нередовни обвинения и нарушения. Един от основните въпроси, които са обсъждани, е дали може Очите да бъде съден за друго, след като родните власти са го поискали само за обвиненията, свързани с престъпна група и палеж.


Дирен авер остава в кауша

Издирван човек на Митьо Очите също е попарен за свобода. Съдът отряза мераците на Юмер Мехмед заради изчезването му. Ченгетата не успяха да го открият на известните негови адреси по морето. Наложи се паричната му гаранция от 1000 лева да бъде конфискувана в полза на държавата, а той да бъде пуснат за издирване. Хванат е през лятото на м.г., откогато е зад решетките.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама