Реклама
https://www.bgdnes.bg/sagata_bozhkov/article/8570944 www.bgdnes.bg

Цветомир Найденов: За Божков да поръча човек е като поръчка на пица!

Основният свидетел срещу хазартния бос е дал доказателства за покушенията срещу Манол Велев и Йордан Динев

За Васил Божков да поръча човек е все едно ние с вас да си поръчаме пица. Това обяви основният свидетел срещу хазартния бос Цветомир Найденов пред Нова тв. Той разкри, че няколко месеца с брат си Боян са събирали доказателства срещу бившия им партньор, след което са ги предали на разследващите. "Събрахме доказателства, предали сме ги в прокуратурата - Манол Велев, Йордан Динев, футболните съдии. Кой преби вашия колега Слави Ангелов?", заизрежда бизнесменът. Според него Васил Божков отговаря напълно на описанието на главния прокурор Иван Гешев за поръчителя на побоя срещу разследващия журналист Слави Ангелов. За това покушение обаче нямал доказателства.
Найденов възропта срещу твърденията, че Божков е създал бизнеса им. "Към момента, в който станахме съдружници, фирмата ми вече действаше от 3 години. Той ни е рекетирал още 2016-а, за да му прехвърлим 60% от онлайна", каза козът на прокуратурата. Към онзи момент той не е подал сигнал, защото не е вярвал, че органите на реда ще вземат мерки.

Реклама


Братята Найденови успели да си върнат лицензите на 9 от фирмите. "Не искаме да имаме нищо общо с криминален престъпник. Ние сме имали съвместни отношения в една игрална фирма – "Еврофутбол", и още 9 игрални зали. Нашето семейство има бизнес в други игрални зали, цветарски магазини и т.н., в които той не участва. Когато ни заплаши с убийство, ние бяхме в шок и единственият начин, който решихме, е да спазваме истината какво сме чули и от юли до декември да събираме доказателства, които да извадим в обществото", посочи Найденов. По думите му записите са на телефона на брат му Боян.
"По принцип и Божков записва разговори. Той ходи винаги с два телефона, единият е на записвачка. Васил Божков е голям лъжец и манипулатор. С лекота може да ни заблуди. Неговият бизнес е рекет и търговия с влияние. Ако тръгне да спазва закона, златната му кокошка - Националната лотария, от 100 млн. ще падне на 20 млн. Имаше банка, приватизираха я, имаше няколко предприятия - фалира ги. Няма банка в България, която да му даде един лев кредит", коментира Цветомир Найденов.


След като разследващите погнаха бившия му ортак, той изрази оптимизъм за развитието на хазартния бизнес у нас. "Сега в момента гледам колко хора ги е страх. Всички умират от страх от Черепа. От какво толкова ги е страх?! Защо бягаш, нали си невинен, стой тук, докажи, че си невинен", посочи той. "В хазартния бизнес повече няма да има рекет и търговия - това, което правеше Божков през последните 20 години", каза свидетелят. Той взе отношение и за твърдените срещи с Владислав Горанов. "Никога не съм знаел, ако е имало такива неща, но по принцип Васил вярна дума не казва, затова може да лъже и сега за тези чести контакти. Хазартът е специфична материя и министърът на финансите не е длъжен да знае всичко, свързано с него. Комисията по хазарта е много самостоятелен орган", добави Найденов.
По повод престоя на Божков в Обединените арабски емирства, той изтъкна, че не чака нищо от него, защото са си разделили бизнеса. "Според мен би трябвало да бъде докаран и да се изправи пред българското правосъдие", добави Цветомир Найденов.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама