Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/8574211 www.bgdnes.bg

Командир полива канабиса на бивш МВР шеф

Тримата остават в ареста, търси се четвърти

Бивши и настоящи ченгета гледат марихуана от година

Командир на отделение от Гранична полиция е спипан да полива плантация с марихуана. С него са задържани две бивши ченгета, единият от които се пенсионирал на висок пост. По непотвърдена информация именно в негов двор в Айтос е била нивата с канабис, която била снабдена с много модерно оборудване за поливане и осветление.
Граничният полицай Иван Динев отишъл да полива в ранни зори, веднага след нощната си смяна на Пропускателния пункт на Бургаското пристанище, където е командир на отделение. Когато хванал маркуча, нахлули ченгета от „Вътрешна сигурност“, а операцията се подпомагала от полицаи от областната дирекция в Бургас. С Динев е арестуван Ганчо Пенчев, който се пенсионирал на висок пост в полицията в морския град. Сега той официално се занимава с частен бизнес. Задържан е и бившият МВР служител Николай Георгиев. В колата на Иван Динев дори била открита полицейската му униформа. При последвалите обиски са намерени няколко килограма трева, разпределена в пакети, вероятно подготвена за продаване. Освен готовата продукция са открити и около 50 стръка марихуана, които още са в начален стадий на развитие.
Бившите и настоящите ченгета са в ареста, а за обвиненията срещу тях законът предвижда от 2 до 8 години затвор и глоба от 5000 до 20 000 лв.
„Събраните до момента доказателства показват, че тримата са действали в съучастие, а оранжерията е функционирала повече от година“, посочи на брифинг наблюдаващият случая прокурор Павел Манукян.
"Пакетираната суха тревна маса е над 3 кг, от които според експертите могат да се изготвят от 7900 до 13 000 цигари според дължината им", уточни прокурор Манукян.
Както „България Днес“ съобщи преди ден, разследващите били впечатлени от супермодерната инсталация, която била внедрена за отглеждането и сушенето на марихуаната. По информация на сайта Флагман в полицейските среди в региона се говори и за четвърти член на групата, пак полицай, отговарящ за район в Слънчев бряг и Несебър. Възможно е лятно време именно той да е пласирал стоката в курорта.
Късно в понеделник приключи гледането на мярката за неотклонение на Иван Динев, Ганчо Пенчев и Николай Георгиев. Малко повече от час продължава заседанието по гледането на мярката. В крайна сметка Окръжният съд в Бургас оставя и тримата за постоянно в ареста, тъй като са обвинени в тежко умишлено престъпление, за което ги грози ефективна присъда до 8 години и глоба. Магистратите считат, че според събраните до момента доказателства може да се направи обосновано предположение, че е възможно тримата да са извършили престъплението, в което са обвинени. Въпреки че те са с установен адрес, неосъждани и не са направили опит да се укрият от правосъдието, по делото има химическа експертна справка, видно от която предметът на престъплението е марихуана, което завишава обществената опасност от обвинението и за самите обвиняеми. Освен това има опасност тримата да се укрият или да извършат друго престъпление, смятат магистратите.
Очаква се защитата на тримата бивши и настоящи ченгета да обжалва най-тежката мярка и през идните дни и Апелативният съд да се произнесе дали те трябва да останат зад решетките.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама