Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/8587409 www.bgdnes.bg

Дългове вкарват бивш МВР шеф в схема с дрога

Наркобосове от Слънчака изскачат около аферата

Невърнат кредит и солидни данъци около създателя на разбитата оранжерия за марихуана Ганчо Пенчев

Финансови проблеми са вкарали принудително в наркобизнеса бившия полицейски шеф от Айтос Ганчо Пенчев. Това разкриха пред "България Днес" запознати с разследването около разбитата преди дни от МВР свръхмодерна плантация за марихуана в градчето. Притиснат от дълговете, Пенчев се съгласява да създаде наркофермата в притежавана от него стопанска постройка, обясняват запознати. Криминалисти твърдят, че идея за схемата му дава друг от задържаните - бившият криминалист Николай Георгиев. Събраната оперативна информация сочи, че Георгиев поддържа солидни контакти с хора от групировка, контролираща част от бизнеса с дрога в Слънчев бряг. Като свой помагач Пенчев и Георгиев привличат действащия си колега Иван Динев. Командир на отделение от Гранична полиция, пазещо пристанище Бургас, Динев бе спипан в края на миналата седмица. Малко след края на смяната му той като съвестен градинар се отправя към оранжерията в Айтос, за да полее засадените десетки растения. В този момент дебнещите наоколо цивилни ченгета го закопчават.
При последвалите обиски са намерени и няколко килограма готова продукция. Минути след това спецченгета задържат и двамата босове Николай Георгиев и Ганчо Пенчев.

Реклама


Според наблюдаващия случая прокурор Павел Манукян наркосхемата е действала от минимум една година. Криминалисти от своя страна са убедени, че по-скоро става дума за две години.
Стартът на наркоплантацията съвпада с финансовите проблеми на Ганчо Пенчев. По това време имуществото и фирмата му са запорирани заради необслужван банков кредит. Отделно от това той е принуден да се отърве от друга своя фирма, прехвърляйки я на безработен младеж. Малко след това дружеството цъфва в списъка на НАП като данъчен длъжник.
По същото време ексченгето Пенчев сключва договор за наем на притежаваната от него бивша сушилня за тютюн и пункт за варене на ракия край Айтос. Точно в същия стопански двор впоследствие спецченгетата намират и плантацията за марихуана, твърдят запознати.
Наемател е фирма "Роуз Бийч". Имената не нейния управител съвпадат с тези на задържания при акцията срещу наркооранжерията бивш полицай Николай Георгиев. Седалището на дружеството наемател е в несебърското село Кошарица, където е и резиденцията на Митьо Очите. Самата "Роуз Бийч" е притежание на друга фирма, която от своя страна през последните години сменя множество собственици. В кръга около тях изскачат и няколко офшорки, за които спецченгета твърдят, че се контролират скрито от видни подземни босове.


За връзка с крими средите на Слънчака подсказва и информацията на сайта Флагман. Според цитирани от тях ченгета в групата на Пенчев и Георгиев има и четвърти човек. Неговата задача е чрез контактите си в подземния свят да пласира готовата марихуана.
Оперативна информация на МВР сочи, че през 2018 г., когато е сключен договорът за наем между Ганчо Пенчев и "Роуз Бийч", в района на стопанския двор започват и дейности, свързани с наркофермата.
Оказва се, че те не спират и след като година по-късно договорът официално е прекратен. Твърди се, че заловените десетки засадени растения в плантацията са само подготовка за новата реколта. Бройката през миналата година е много по-голяма, убедени са криминалисти. Това личи и по модерната струваща десетки хиляди левове техника, с която е оборудвана оранжерията.

Семейният бизнес буксува

Семейството на експолицая Ганчо Пенчев дълги години развива солиден бизнес в родния му Айтос. Фирма на сина му стопанисва оборотна бензиностанция и разположено до нея заведение.
През годините при проверка от държавните органи са засечени проблеми с качеството на продаваното гориво. Заради неправилно спазена процедура при взетите проби солидната санкция е отменена впоследствие от съда.
По времето, когато кредиторите погват Ганчо Пенчев, зацикля и търговията с храна и бензин. Това е и вероятната причина фирмата на сина му да разпродава притежаваното от нея имущество. Преди време заведението бе подпалено и едва не вдигна във въздуха и самата бензиностанция.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама