Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/8587994 www.bgdnes.bg

Дирят Радо Ланеца и 14 от аверите му

Процедура отлага мегапроцеса

След месец ще решават дали делото да тръгне без главните герои

Соченият за бос Радо Ланеца и 14 от аверите му наркопласьори са в неизвестност и се издирват! Освен тартора се търсят и останалите главни действащи лица - погнатите като тартори Веселин Христов - Весо Паяка и Владимир Иванов-Късия.
Като част от най-голямата банда за дрога у нас са изправени на съд 41 души. От тях 11 са в килията, а 14 са пуснати с по-леки мерки, съобщават от спецсъда. Процесът трябваше да започне вчера в най-новата и най-голямата зала в храма на Темида на столичната ул. "Черковна". Защитници се вайкаха как да спазват нужната дистанция от два метра като необходима мярка срещу коронавируса. Заседанието е отложено, тъй като доста от подсъдимите не са получили обвинителния акт в 7-дневния срок преди датата. Те не са били открити на адресите си и затова ще получат книжата от деловодството. Очаква се съдия Иво Хинов да даде начало на разпоредителното заседание на 18 юни. Тогава ще бъде разискван и въпросът - дали процесът ще продължи задочно срещу скаталите се.
Бандата на люлинския силовак Радо Ланеца бе разбита при акция на 7 и 8 август м.г. в София, Пловдив, Поморие и други градове. Схемата започнала да действа от началото на 2015 г., разкриват разследващите. Целта на наркобосовете била да завладеят наркопазарите в София, Русе и Варна. В столицата шиткали дрога на териториите на Второ, Шесто и Девето РПУ, а също и в питейни заведения в центъра.
Групата е оперирала в няколко направления. Дилърите играели на наркопазара от 4-5 г. През това време шефовете създали универсална мрежа за печелене на мръсни пари. Затворили системата - от производство през транспорт до зареждане на дилъри в почти цялата страна. Едно от основните направления на групата било да продава дрога на едро. Търсел се пазар за над 50 килограма наркотик. Най-вървежни били хероин, кокаин и екстази, става ясно от обвинителния акт.
Пласьорите били готови за наркосделки по всяко време, обясняват разследващите. Някои дилъри се съгласявали да работят след брутални побои и заплахи. За гаврите някои от бандата са погнати с допълнителни обвинения. За да не бъдат засечени, членовете на престъпното формирование не ползвали телефони. Общували само през интернет приложения. Затова не всички се познавали.
Търговците на дрога печелели и от разпространение по нощните заведения. Те зареждали лъскави барове и неугледни дискотеки в София и в по-големите областни градове. Цел на дилърите били и училищата. При спецакцията криминалистите откриват, че групата стопанисва две оранжерии в София и Русе. В крайдунавския град съоръжението било изключително модерно. Там имало 1600 стръка марихуана с височина 190 см.
Първоначално са погнати над 30 членове на мащабната наркомрежа. При спецакцията в началото на август са окошарени 13. През изминалите месеци броят на задържаните расте, но зад решетките не попадат босовете и други известни представители на крими контингента. При спецоперацията не са открити Радо Ланеца, Весо Паяка и Веселин Ермалаев-Телото. Последните двама се търсят и заради забатачването на делото "Чуковете" срещу аверите на Таки.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама