Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/8597891 www.bgdnes.bg

Взривилият жената на Очите иска да се моли

Рибов съди пандиза за отказан достъп до параклис и баня

Иван Рибов затворен с шизофреници и без ежедневен душ

Иван Рибов, който бе признат за виновен за бомбения атентат, отнел живота на жената на Митьо Очите, иска да може свободно да се моли в затворническия параклис. Проблемът е, че според пандизчийския график достъпът до Божията обител съвпада с този за посещение в библиотеката. Рибов, който сега е на 41 години, обаче искал и да може да се моли, а и да чете книги.


Жалбата срещу ръководството на Бургаския затвор е подадена до Административния съд. В нея Рибов твърди, че му бил отказан достъп до параклиса и банята. Лишеният от свобода обяснява, че желаел да отправи молитва, но надзирателите му обяснили, че посещението там става по график. Той обаче съвпадал с времето, в което можели да бъдат в библиотеката.
„Всички дейности, които има, попадат в периода на време за карето“, казва Рибов, цитиран от burgasinfo. И посочва, че неколкократно настоявал за промяна на графиците, но ръководството на затвора отказвало да се съобрази с искането му, и в знак на протест отказал да се върне в килията си.
Лишеният от свобода разказва пред магистратите, че бил подложен на физическо насилие и тормозът не свършил с това, а бил и поставен в група с четирима затворници, диагностицирани с шизофрения. На всички тях било наложено наказание, като им било съобщено, че ще търпят последствията от неговите действия.
„Към момента имам Решение на Европейския съд, издадено от 2016 г., точно заради недаването възможност да се ползва баня, каре, параклис и тези дейности. Считам, че този акт не е законосъобразен. Този акт е издаден като форма на репресия“, посочва той. Според Рибов в нарушение на Европейската конвенция за защита правата на човека бил лишен и от възможността за баня. Ползването на баня е осигурено два пъти седмично, обаче контрира директорът на затвора Бранимир Мангъров.
„Рибов твърди, че след престоя на открито задължително трябва да ползва баня, което не е изведено по силата на никакъв нормативен акт. Освен това също невярно е твърдението, приписвайки ми качество на работодател, че имам задължението да осигурявам ежедневно ползване на баня след работа. Той не изпълнява работа, чийто характер е свързан със запрашеност и големи физически усилия, които да водят до изпотяване. В този аспект ще представя изпълнението на нормите за един месец, като доказателство за това, че физическата активност, която той има в килията си във връзка с извършваната работа, не води до прекомерни физически усилия, че да налага достъп до баня.“ По искане на Мангъров съдът разпореди в следващото заседание да бъде представен доклад от нормите, които е покрил в работата си зад решетките Иван Рибов. Те според директора на затвора ще послужат като доказателство за това, че физическото му натоварване от извършваната работа не води до необходимост от достъп до баня.
През 2008 година Иван Рибов бе признат за виновен и осъден окончателно на доживотен затвор заради адската машинка, избухнала в Несебър на 9 ноември 2001 година. Беше взривена „Жигула”, спряна пред дома на Димитър Желязков – Митьо Очите. Той се спаси, но бомбата отне живота на жена му Тянка, на брат й Славчо Дерелиев и на бодигарда Николай Бъчваров-Бъчи.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама