Реклама
https://www.bgdnes.bg/sport/article/8599738 www.bgdnes.bg

Медалистът от САЩ 94 Петър Александров: Футболът след пандемията не е същият

Петър Александров в момента е помощник-треньор в швейцарския „Аарау“, където е и играл общо три сезона. У нас е носил фланелките на „Славия“ (1982-1989 г.) и „Левски“ (1994 г.), част е от „Ксамакс“ и „Люцерн“, два пъти голмайстор на Суперлигата. Бивш национал, той е част от отбора, достигнал до бронзовите медали на световното първенство в САЩ през 1994 г. Бил е и помощник в щаба на „лъвовете“.

- Г-н Александров, Бундеслигата стартира, другаде започнаха тренировки, какво е положението при вас в Швейцария?

Реклама

- Тук подготовка започнаха само „Грасхопърс“ и „Санкт Гален“. Причината да изчакваме е мярката на правителството за подпомагане, като тук тя е 80/20, не като в България 60/40. Тоест, ако тренираме ще загубим парите. А и имаме време, тъй като е обявено, че подготовката започва на 27-и или 29-и май. Предвижда се първенството, ако бъде възобновено, да е от 19-и юни и да приключи до началото на август. Да има две седмици почивка и да започнем новия сезон нормално.

- Казвате: „Ако се бъде подновено“, има ли вариант и да не бъде?

- Да, има и такъв вариант. Но изглежда твърде малко вероятен, предвид, че пандемията отминава, заразените стават все по-малко. В Швейцария се гледа много сериозно на проблема с ковид-19 и развитието на нещата се следи изкъсо, респективно се предприемат и мерки. Затова и във футболната централа още не изключват вариант да не се доиграе шампионата и сегашното класиране да бъде обявено за крайно. Но най-вероятно ще се доиграе в пълния си формат, не като в България само по един мач от плейофната фаза.

- В Германия мачовете вече стартираха, какви са първите Ви впечатления?

- Почти три месеца без футбол е много време. Губи се игровата практика и това се видя ясно в Бундеслигата. Със сигурност така ще е и в другите първенства, когато се подновят. Но с времето играчите ще си върнат загубеното, все пак са професионалисти. Другото странно нещо, дори неловко, е липсата на публика. Само който не е играл пред пълни трибуни не знае, че мотивацията за изява е друга, а това дава сериозно отражение върху качеството на футбола като цяло.

- Казахте за игровата практика, ами физическата форма? В първите мачове в Германия станаха доста контузии.

- Треньорските щабове изготвихме програми за физическа подготовка, които ако са спазвани не би трябвало да има проблем с кондицията. Е, не е като да тренираш на терена със съотборниците си, но върши работа. Две седмици подготовка след такава пауза е наистина малко време, няма и контроли като на полусезона, но такива са обстоятелствата и трябва да се съобразяваме с тях. През времето на карантина липсва работата с топка, което също е важно и се видя в срещите от Бундеслигата.

- В България е практика три месеца да се играе, почти три да се тренира и да има контроли, това ли е проблема на футбола ни?

Реклама

- (Смее се.) Далеч не само това. Аз имам предвид чисто в спортно-техническо отношение. Ако дълго време футболистите не са играли официални мачове, те губят практика, ритъм, умения, усещане, всичко на терена. Тъкмо влязат във форма, играта им тръгне и пак почивка не е добре. Но така е направено в България, така ще се играе.
За нас и големите първенства дългата почивка е проблем. Доиграването на шампионатите изобщо няма да покаже същия футбол, който беше преди това и нивото, което е обичайно. Но така е по-добре, отколкото без нищо. А и все пак е хубаво за феновете, че гледат футбол, вие, журналистите има за какво да пишете (смее се).

- Следите ли българския футбол и в частност ситуацията в любимия ви „Левски“?

- Следя всичко, чета, гледам, говоря с приятели и бивши съотборници в България. С „Левски“ се получи една подигравка, този велик клуб не го заслужава. Не коментирам кой и защо така използва ситуацията, но не е редно. Надявам се съвсем скоро всичко да си дойде на мястото, чувам, че има такива индикации. Знам, че ще питате за Наско Сираков и ще ви кажа, че да, именно покрай него е шанса всичко да се оправи. Той може да обедини фенове, ветерани, хората с пари, всички левскари, защото само това е бъдещето. Някои казват, че Наско се връщал в „Левски“, но не е така. Наско никога не е бил извън „Левски“, та да трябва да се завръща. Той е роден и израсъл левскар, това му е живота и макар да не е имал пост в клуба, това не значи, че го е напускал някога.

Реклама
Реклама
Реклама