Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/8600573 www.bgdnes.bg

Килъри разстреляли фараонката Станка заради финансов спор

Разследващите събират доказателства срещу поръчителя

Закопчани са екзекуторът и отцепката му при убийството в "Младост"

Килърите, ликвидирали финансовата фараонка Станка Марангозова, са задържани! Седем месеца след покушението разследващите стигат до извършителите и обявяват, че 46-годишната жена е застреляна от моторист пред блока си в столичния жк "Младост" заради спор за пари и неуредени финансови отношения.


В продължение на месеци криминалисти и следователи събират доказателства за едно от неразкритите убийства. Вчера сутринта те изненадват заподозрените и нахлуват в дома на единия на ул. "Летоструй" в софийския кв. "Левски". Закопчани са двама мъже, единият от които е смятан за екзекутора, стрелял по Станка от мотор. Аверът му е играл ролята на отцепка и е следял килърът да се измъкне бързо и безпрепятствено от тясната улица в района на Окръжна болница. Ченгетата залавят и трети човек, когото подлагат на разпит, за да преценят дали да го обвинят. Смята се, че и тримата са съпричастни като преки изпълнители на убийството. Криминалистите имат идея и за възложителя на мократа поръчка, но изчакват да съберат категорични доказателства, за да го погнат.

Реклама


Има свързващо звено, което навежда към поръчителя на убийството. Най-вероятният мотив е неуредени финансови отношения. Самата Станка Марангозова беше подсъдима за измами. Тя се е занимавала със събиране на пари от хора, които искат да правят рискови инвестиции срещу висока печалба. Има двама души, които не са били доволни от печалбата, която тя им е осигурявала, и са имали тежък финансов спор с нея. Това, което може да се предположи, е, че най-вероятно един от двамата е заподозрян за поръчителство, разкриват разследващите.
Те подозират, че Марангозова е взета на мушка заради неиздължена голяма парична сума към знаков столичен играч, който я предупредил седмици преди да проехтят изстрелите: "Аз променям съдби! Върни парите".
Финансовата комбинаторка бе убита на 10 октомври 2019 година с три куршума в главата. Килър на мотор я издебва, след като паркира пежото си пред бл. 18 малко след 21 часа. Стреля от упор в жената, а изстрелите попадат в лявата част на главата й - в слепоочието и зад ухото. Гилзите и проектилите са открити на местопрестъплението. Тъй като килърът не ги събира, от МВР предполагат, че той е аматьор.
Криминалистите установяват, че фараонката е била застреляна с пистолет "Макаров". На базата на балистичната експертиза, изследвала трите проектила от местопрестъплението, те предполагат, че оръжието е произведено в завод "Арсенал" в Казанлък. До момента пищовът не е открит при претърсванията. По време на тараша униформените откриват голям брой боеприпаси и наркотици.
Разследващите нищят всякакви версии, като особено ги озадачава изкуствена бяла роза, хвърлена по Станка от душманите й. Цветето пада на земята под шофьорската врата. Съседи смятат, че с розата килърът е крил пистолета си. Появяват се и теории, че убиецът е спрял с мотора при жертвата си, която е отворила прозореца на колата, за да получи подаръка. Убиецът е познат на жертвата и оставил бялата роза, за да й отклони вниманието, коментират криминалисти след огледа.
Още тогава те обявяват финансови измами като основен мотив за престъплението. Тялото е намерено минути след убийството от дългогодишния партньор на Станка Динко Геров, с когото живее на семейни начала. Той се превръща в един от първите заподозрени за убийството, но по-късно ченгетата снемат подозренията си от него. Те разпитват десетки бизнесмени, които през последните 10 г. са имали отношения с Марангозова. С повечето от тях жертвата е водила съдебни дела за крупни суми. Марангозова е вземала пари, които е трябвало да бъдат инвестирани в ценни книжа през борсата, за да носят печалба. В повечето случаи парите се губели. Всичко това неведнъж й е навличало неприятности, била е пребивана. Редовно е заплашвана заради профуканите милиони на хората, които й се доверили.
През ноември 2011 г. Станка е арестувана за измами за над 65 милиона лева, лихварство и пране на пари заедно с тогавашния си съдружник Георги Георгиев. Един от сочените като пострадали е бизнесменът Иво Масларов. Доведеният син на бившата министърка Емилия Масларова и Станка Марангозова влизат в конфликт през 2011 г. заради липса на доходност от инвестираните суми. Започват да пускат жалби един срещу друг в полицията и прокуратурата. Финансистката твърди, че Масларов я изнудва за пари, а той - че му дължи огромни суми.
Марангозова пуска сигнал, а след редица перипетии спецсъдът образува дело за изнудване срещу Иво Масларов и Веселин Денков. Аферистката така и не дочаква да даде показания като потърпевша.


    Барикадира се в мезонет

Станка Марангозова влиза в полeзрението на медиите с това, че през септември 2013 г. се барикадира в мезонет на ул. "Ангел Каралийчев" 1. Отвън е имало частен съдебен изпълнител с нови собственици на апартамента. По-късно Марангозова се отказва от блокадата и напуска доброволно апартамента. По това време тя е била и под домашен арест заради разследването на ДАНС за измами и пране на пари. По-късно самата финансистка признава, че е получавала заплахи, а от ДАНС във Враца са й спасили живота, тъй като са я пазели известно време.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама