Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/8604424 www.bgdnes.bg

Рибният мор край Варна - заради фекалиите

Надя Панкова

Масовият мор на риба край залятият с фекалии Варнески залив не е причинен от индустриално замърсяване. Това обявиха пред "България Днес" от РИОСВ-Варна. Експерт на агенцията е участвал във взимането на пробите от водата с рибата заедно с "Басейнова дирекция".
"Все още се очакват пробите от водата, като резултатите ще отидат в "Басейнова дирекция". Наш експерт бе на мястото на изследването единствено, за да се установи дали причината за мъртвата риба е индустриална авария и замърсяване, а такива не бяха установени", разясниха за вестника от екоинспекцията. От "Басейнова дирекция" пък обявиха, че най-вероятно в понеделник ще има яснота от какво се е случил масовият мор на риби, който обиколи социалните мрежи.
"При извършения оглед на място в района от кв. "Аспарухово", "Терем-КРЗ Флотски арсенал-Варна"и до село Казашко, са установени единични бройки мъртви малки екземпляри риба - попче и гюмюш, на брега и в акваторията пред кораборемонтния завод. Взети са водни проби за анализ от трите места, като експресните данни регистрират кислороден дефицит единствено в района на "Терем-КРЗ Флотски арсенал-Варна". Ще бъдат извършени лабораторни анализи по биогени (азот амониев, нитратен и нитритен, общ азот, общ фосфор и фосфати), неразтворени вещества, БПК5 и амоняк, във връзка с установяване на причината за измиране на рибата", разясниха пък от дирекцията.
Кошмарната гледка с потоци от мъртва риба, носени по водите най-вероятно е причинена от фекалния разлив, който скандализира цяла Варна. Спукания тръбопровод пък се оказа и неправилон монтиран още в самото си начало, твърдят варненски общински съветници. "След като 80% от дължината му е открита, това означава, че тръбопроводът никога не е бил полаган на 3 метра под дъното на езерото, каквото е било заданието за изграждането му", заяви съветникът Стела Николова. Преди дни обаче се появиха и други версии - корабни котви няколко пъти са "закачали" тръбата и я повдигнали.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама