Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/8614915 www.bgdnes.bg

1 г. търсят виновен за ранено от граната на МВР дете

Още няма обвинен за инцидента на стадиона в Силистра

Шефът на местната полиция Юлиян Караславов тихомълком се върна на работа

Няма виновен за пострадало дете от граната на МВР почти година след инцидента на стадион "Доростол" в Силистра! По ирония на съдбата 6-годишната Катерина получи изгаряния при демонстрационно взривяване на граната именно по време на инициативата на полицията и общината "Ваканция, здравей! Да играем безопасно". Досъдебното производство е удължено, още няма привлечен към наказателна отговорност, съобщиха за "България Днес" разследващите.
Те не коментираха причините, поради които вече година не могат да бъдат открити виновните, допуснали раняването на Катерина и още две момчета, нейни връстници от детските градини в Силистра. Не е ясно и какво затруднява следователите да проследят чия е идеята да се демонстрират взривове пред малки деца и кой не е преценил необходимото безопасно разстояние от действията на униформените до публиката.
От прокуратурата обявяват категорично, че по случая ще бъде внесено дело в съда и няма да се размине без обвиняеми, защото има причинена средна телесна повреда. Медиците установяват, че малката Катерина получила 8% изгаряния. След инцидента очевидци разказват, че изхвърчалата осколка е подпалила якето на момиченцето. Майка й се закани тогава да търси възмездие за случая от МВР като организатор на събитието по случай Деня на детето. Веднага след случилото се то е откарано по спешност в болница в Русе и оперирано. Засегнати са дясната ръка, десният крак, дясната част на гръдния кош и част от шията, съобщава д-р Наско Тютюнджиев. Първоначалните данни са, че изгарянето не е толкова дълбоко и няма да се наложи пластика.
"При провеждане на демонстрация във връзка със състезание "Ваканция, здравей!" на 31 май 2019 г. в Силистра е възникнал инцидент, при който 6-годишно момиченце е получило обгаряния в областта на гърдите, краката и врата. Оказана му е медицинска помощ и е настанено в болнично лечение. Други две 6-годишни момченца са получили леки изгаряния, които са обработени от медицински екип и децата са освободени. По случая работи Районна прокуратура - Силистра", съобщава тогава МВР. Като първоначална версия разследващите извеждат дефектна граната. В случай че се докаже вина, законът предвижда затвор от 3 до 10 години за причиняване на телесна повреда при боравене с взривни вещества.


Заради инцидента министърът на вътрешните работи забрани употребата на взривни вещества и пиротехнически изделия по време на провеждане на демонстрации на обществени места пред граждани.
Веднага след неприятната случка с друга заповед на Младен Маринов е отстранен временно от длъжността директорът на полицията в Силистра Юлиан Караславов. Срещу него е образувано дисциплинарно производство, става ясно от изявленията на висшите кадри във ведомството. Главният секретар, старши комисар Ивайло Иванов е разпоредил на "Националната полиция" проверка по случая за изясняване на всички обстоятелства и причини, довели до раняването на децата.

Реклама


Оказва се, че известно време след инцидента Юлиян Караславов тихомълком се е върнал на работа. "България Днес" попита официално полицейския пресцентър за резултата от проверката, както и за изхода от дисциплинарното производство, но отговор не беше получен.
Добрите намерения децата да се научат на безопасно поведение и уважение към закона са попарени с раняването на малчуганите. Над 300 хлапета от детски градини и училища изпълват стадиона по случай края на учебната година и празника на детето 1 юни. В 11 часа започва демонстрация на униформени от местната дирекция на МВР за това как се преследва и задържа престъпник. Кадри от екшъна се появяват часове по-късно във фейсбук. На тях се вижда как полицейска кола и бус "преследват" кола с бандит. Тя спира на определено място пред трибуните на стадиона. След това маскирани полицаи излизат от буса и се струпват около него. Включва се и следово куче. Водачът на командосите носи предпазен щит и групата приближава колата, в която има престъпник. Един от униформените хвърля светлинно-звукова граната под возилото и тя избухва.
В този момент осколка от гранатата полита към трибуните.
Ранени са 3 хлапета от детска градина "Иглика-2". В същото време |"акцията" на униформените продължава - те разбиват стъклото на колата, за да обезвредят престъпника. Децата са се намирали на 50 метра от мястото на демонстрацията, споделят очевидци.
Навсякъде има игри и демонстрации на работата на униформените, но за първи път се стига до инцидент с взривно вещество, отбелязват униформени. В деня, в който са ранени трите деца в Силистра, във Варна е проведена същата кампания, но в залата на общината под формата на беседи, разкази и игри.


Катето плаче и си иска играчката

Катерина все още плаче и спи неспокойно, разказва майка й Радостина дни след инцидента. Докато е в болницата, момиченцето иска любимата си плюшена играчка. Щом се отърсва от първоначалния шок, Катето споделя: "Едни полицаи казаха - ето я докторката. После, когато сложиха кремче, линейката дойде и там бях на тази линейка. Уплаших се. Сега съм добре". След случката на стадиона с пострадалите деца и свидетелите работят психолози.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама