Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/8616200 www.bgdnes.bg

Коронавирусът изяде курбана в Дивотино

8 години от труса в Пернишко 

Местните с маски на молебен срещу земетресенията 

Без курбан премина молебенът в Дивотино! За пръв в 8-годишната история на ритуала срещу земетресения в пернишкото село нямаше раздаване на храна заради опасността от заразяване с коронавируса.
Хората в Дивотино имат причина да се обръщат към Бог за закрила - през 2012 година те са най-пострадалото населено място по време на пернишкото земетресение (5,8 по Рихтер). Всяка трета къща там беше с поражения от разлюляването на земята и серията вторични трусове. Години по-късно местните поставиха 7-метров кръст, който да ги пази от нови беди. Съоръжението от метал е монтирано на най-високия връх в селото - Чучул в Люлин планина, и се вижда от всяка точка на Дивотино и от Перник, Кладница и Рударци.


Традицонно на датата на труса - 22 май, се отслужва молебен и се раздава курбан за здраве. Тази година беше различно. "Правим само водосвет и молебен. Без курбан, защото не е безопасно. Въпреки че се прави на открито, призовахме хората да бъдат с маски. За пръв път ми направи впечатление, че се появиха много малко местни хора. Обяснявам си го с тревогата, че все още има притеснения, че може да има заразяване при струпването на много хора на едно място", разказа пред "България Днес" Симеон Методиев, кмет на Дивотино.
Той признава, че 8 години след труса дивотинци продължават да се страхуват от нови земетресения.
"Дори и при най-малкото полюшване хората излизат от домовете си. Споменът още е много ярък и трудно може да бъде забравен. Това са тайни страхове - не се говори публично за тях, но при по-особена ситуация се проявяват", добавя Методиев.
Преди година дивотници сигнализираха и за друг проблем. Край населеното място има мина за въгледобив, но по разкази на местните напоследък подземната работа е опасно близо до къщите им. Затова и са паникьосани, че постройките могат да пропаднат под земята. Местните не спят спокойно нощем и постоянно са разтревожени да не пропаднат вдън земя.
"Селото ни изчезва! В мина се копае само на 200 метра от къщите ни и скоро вероятно ще стигнат до домовете ни. Природата ще ни отмъсти и ще ни причини природни катаклизми и свлачища. Страшно е!", хващат се за главите в пернишкото село и се молят да им се размине трагедията.

Реклама

Без жертви, но с много материални щети 

Пернишкото земетресение е поредица от сеизмични трусове, които започват на 22 май 2012 г. в 3 ч. след полунощ.


Първият и най-силен трус е с епицентър на границата на землищата на селата Мещица и Витановци, на 5 км - 5,6 по скалата на Рихтер. След първия трус хората в София и Перник излизат по улиците. В миньорския град една част от хората се опитват да избягат с автомобилите си. Няма данни за жертви, само една жена е починала от инфаркт, вероятно вследствие на уплахата. Над 18 000 постройки са пострадали заради труса.
Според немски учени от института по геофизика в Потсдам се наблюдава пряка връзка между земетресенията в Пернишко и случващите се по същото време земетресения в Северна Италия. Според тях трусовете са били по дължината на една и съща граница между Африканската и Евразийската земна тектонска плоча.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама