Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/8626690 www.bgdnes.bg

Ултрон бит на връщане от Гърция

Последната ни двойка е от 1993 година, бели лешояди имаме около 100

Иво АНГЕЛОВ

Зъл бракониерски изстрел прекъсна полета на черния лешояд Ултрон. Величествената птица беше убита, преди да навърши една година. Тя бе единствената по рода си у нас.


Преди около половин век видът изчезва по нашите земи. В момента у нас има близо 100 двойки бели лешояди, като само тази пролет се родиха 73 малки. Черни лешояди нямаме обаче от 1993 година, когато изчезва последната ни двойка. От тогава уникалната птица не живее по нашите земи. До появата на Ултрон, дарен ни от Белгия, за да се възроди видът у нас.

Реклама


В началото на XX век белоглавият лешояд е широко разпространен по нашите земи, но в средата на столетието популацията стремглаво намалява. И така стигаме до 70-те години, когато официално е обявен за изчезнал вид.


Не е минало и едно десетилетие, когато се появява лъч надежда, че над България отново ще летят лешояди. През 1978 година е открита малка колония до язовир "Студен кладенец" (Кърджалийско) с една размножаваща се двойка. След сериозни целенасочени природозащитни действия от страна на държавата и неправителствени организации популацията постепенно започва да расте. През 1986 г. е открита колония белоглави лешояди и край хасковското градче Маджарово. След много грижи за тях в наши дни долината на река Арда приютява една от най-големите естествени колонии на белоглави лешояди на Балканите. Постепенно се заражда и идеята за изкуственото връщане на вида в Стара планина (Врачански Балкан, Централен Балкан, Сините камъни и Котленска планина).


Миналата година Ултрон пристига от белгийски зоопарк и е пуснат на свобода край Котел. След успешното излитане от изкуственото гнездо, първите плахи полети и неумели приземявания с прекатурване по склона, птицата ден след ден придобива увереност във въздуха и "пораства" пред очите ни.

След като престоява няколко месеца в територията Ултрон заедно с други свои млади събратя на същата възраст, предприема характерното за младите лешояди скитане - посещение на близки и далечни страни, събиране на опит, създаване на контакти, преди евентуално да се завърне в родната територия, за да отгледа свое потомство. За радост Ултрон за разлика от други като него не се отдалечава много от България - отива да зимува в гръцката част на Източни Родопи, в района на Национален парк "Дадя", където се намира и единствената естествена колония на вида на Балканите. Там Ултрон е сред събратя, от които се учи как се живее в дивата природа, разказват от "Зелени Балкани".


Тази пролет лешоядът започва завръщането си и тогава го сполетява човешката агресия. "По време на прелета му лошото време и мъглата го приземяват в Кърджалийско, където бракониерски изстрел прекъсва полета му. Сателитният предавател, с който е екипирана всяка една освобождавана птица, веднага ни подаде данни, че нещо не е наред. Открихме Ултрон окървавен и с прострелни рани", казват още природозащитници. Няколко дни по-късно Ултрон умира.


Макар загубата да е тежка, надежда за вида има. 99 двойки бели лешояди са преброени при редовния мониторинг на вида край река Арда. Tова е с три двойки повече от предишната година, а през 2017 г. регистрираните двойките са били значително по-малко - общо 86. През 1991 г. семействата са едва 10.

Реклама


През последните 4 години се наблюдава ръст в броя на излюпените и успешно отгледани белоглави лешоядчета. Трудността на развъждането им идва от това, че на година снасят само едно яйце, което се мъти около 50 дни и от двамата родители. Малкото напуска гнездото на около 3 месеца (юли-август).

Тук са от над 2 млн. години

В късноплиоценското палеонтологично находище край град Вършец (Монтанско) отпреди 2,25 млн. години са открити костни останки. Те са отнесени от палеоорнитолога проф. Златозар Боев към нов неизвестен на науката вид Gyps bochenskii (лешояд на Бохенски). Той се счита за вероятен предледников предшественик на съвременния белоглав лешояд.

Реклама
Реклама
Реклама