Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/8630152 www.bgdnes.bg

5 бона рушвет и "Ролекс" за гардове на НСО Прибрали парите от аташето на Катар на паркинг пред хотел

Десет охранителя от НСО са прибрали около 5000 лева рушвет и часовник "Ролекс" на паркинг в центъра на София, от катарското аташе в София Фахад Халид ал-Мусаллам. Скандалната случка се разиграва през 2018 година и изправя на съдебната скамейка на Военния съд полковник Никола Николов, който тогава оглавява екипа охранители.
Взимането на рушвета е на паркинга на хотел "Балкан" в София по време на икономическия форум с катарско участие, организиран от президента Румен Радев. Досега не бе ясно освен подсъдимия полковник, кои са замесените в сагата, която заби поредния пирон в ковчега на охранителната служба. Според документ от Военния съд, с който "България Днес" разполага, екип на президента Румен Радев от девет души без Николов прибира почти пет хиляди лева в евро от аташето на Катар, а на Николов е даден часовник "Ролекс". Комичното е, че когато случаят стига до военната прокуратура, Николов, който е оправдан от съда, оценява часовника - "Ролекс", модел "Ойстърс", за 90 лева. Реалната му стойност е 5300 долара, установи проверка на "България Днес".
По 500 евро получават подп. Димитър Василев Георгиев, подполковник Петьо Ангелов Петков, полковник Драгомир Георгиев Маринов и полковник Красимир Петков Тренев. По сто евро пък прибират полк. Веселин Георгиев Тодоров, подп. Румен Димитров Атанасов, старши лейтенант Петър Стоянов Томчев и лейтенантите Станислав Радостинов Радоев и Цветомир Пламенов Обретенов. Общата сума, получена на ръка на паркинга е 4889 лева и 58 стотинки, пише в съдебната документация. Според военната прокуратура, полковник Николов, получил часовника, е осигурил облага за останалите членове от екипа и така се е превърнал в обвиняем. По 500 евро са раздадени на охранители, а по 100 евро са получили шофьорите. НСО претендира, че полученият от Николов "Ролекс" струва 900 лева и е недопустим подарък, тъй като нарушава етичния кодекс на служителите на охранителната институция.
Досега НСО не е коментирала официално скандала, заради който Николов бе уволнен от службата. Останалите членове на екипа, получил парите са на работните си места. Николов дори успя да осъди охранителната служба заради уволнението, а военният съд го оправда. НСО се наложи да плати на полковника 1308 лева. Според военните магистрати той е невинен, защото не е знаел какво има в пликовете за подчинените му и не е разбрал, че това е подкуп, както твърди прокуратурата.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама