Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/8630167 www.bgdnes.bg

Богородица с Младененеца помага срещу безплодие



Борислав РАДОСЛАВОВ

Богородица с Младенеца и билката росен помагат изключително много срещу безплодие. Днес е Спасовден, а множество случаи на чадородие са записани в много манастири у нас.
За три от тях разказва отец Христодул пред "България Днес". Те се случват в Лопушанския манстир "Св. Йоан Предтеча" след като духовникът прочита молитва пред съпрузите до чудодейната икона на Божията майка с Младенеца.
Светото изображение оцелява зазидано в стената в храма век и половина след като манастирът е опожарен и сринат до основи от турците. Иконата е открита през 2013 г. след съновидение на мирянка.
"Оттогава се случват много чудеса пред тази икона. Зачеват жени, които не са могли да забременеят преди това. Изцеряват се хора, други създават семейства. Идват баби, които носят дарове на иконата, защото те са получили дар от Бог - внучета. Оставят ръкавички, терлички", споделя Божият служител.


Единият случай е на Юлия и Васил Скарлатови от София. След множество неуспешни ин витро опити идват през 2014 г. в манастира. На 23 декември 2015 г. се ражда дъщеря им Виктория.
На 3 март 2015 г. в обителта идва Ралица Венкова от Монтана. Отец Христодул я напътства какво да направи и й прочита молитва. "На 9 май разбрах, че съм бременна. Не можех да повярвам. От 10 години чакаме дете и чудото стана. Два месеца след молитвата за дете! Благодарим на отец Христодул за вярата и молитвите за нас. Синът ни Матей ("дар от Бога") се роди на 30 декември 2015 г. и бе най-хубавият новогодишен подарък за мен и семейството ми. Ще съм благодарна цял живот", разказва Ралица.

Реклама


Щастието идва и в семейството на Миглена и Дончо от Монтана и то се казва Магдалена. Пет години двамата се опитвали да се сдобият с рожба преди това. А след това Миглена забременява и с второ дете.

С друг мъж под росена

Според народните вярвания, под китка росен трябва да спи ялова жена, тъй като в нощта срещу Спасовден може да се излекува безплодие. Този ритуал има много специфични правила. Самият съпрут, в чието семейство няма рожба вече над 3 години, трябва сам да поиска извършването му. Той и свещеникът избират мъж, който да участва в ритуала. Избраният няма право да откаже.
Яловата жена трябва да "познае" избрания под растението росен. Булката и придружителият й тръгват към мястото малко преди полунощ. По пътя те казват наум молитиви и нямат право да си говорят. На мястото жената поставя върху червен месал спасова пита, варена кокошка и бъклица вино. Двамата хапват, отпиват и започват да се "борят" срещу безплодието под росена. Около полунощ трябва да легнат под храст и да се познаят пак в пълно мълчание, а до главите им стои икона.
Малко преди първи петли, около 2 часа през нощта, трябва да оставят храната и да хукнат към селото, без да се обръщат назад.
Дедите ни вярвали, че безплодието остава под росена. Ако жената зачене в нощта преди Спасовден се смята, че това е станало по магичен начин и не се тълкувало като прелюбодеяние.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама