Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/8630193 www.bgdnes.bg

Народни танцьори не могат да играят

Иво АНГЕЛОВ

Народните танцьори не могат да играят, въпреки че залите официално отвориха врати от вторник. Това обяви пред "България Днес" Христо Димитров, основател и хореограф на ансамбъл "Българе".
Според заповедта на здравния министър Кирил Ананиев в обектите трябва да има по един човек на 4 квадратни метра, но не повече 20 души в едно помещение. "Заповед има, но ние не можем да репетираме, защото нашият ансамбъл е от 70 души и няма толкова голяма помещение, което да ни побере. Нали това е смисълът - всички да сме заедно, за да тренираме като едно цяло. Иначе всеки може да си танцува сам вкъщи. При тази ситуация могат да отворят малките клубове, в които хората отиват да играят за развлечение и здраве, но професионалните ансамбли не извършваме никаква дейност", разкри Димитров.
На въпрос на "България Днес" как може да се изиграе Дунавско хоро, когато танцьорите са на разстояние един от друг, той отговори: "Не знам, сигурно трябва да си сложат ръцете на кръста. Друг сериозен проблем е, че не можем да правим и концерти, защото в танците има хватове и повдигания, а не можем да се доближаваме един до друг. Не знам в българската народна носия да има маски и ръкавици и не е нормално да се носят на сцената. Ние и без маски се уморяваме много. Това е все едно да накараш националния отбор по футбол да играе мачовете си с маски".
Димитров посочи, че когато няма концерти, ансамбълът страда от липса на приходи и това допълнително усложнява финансовата ситуация. По негови думи той многократно е писал до Националния оперативен щаб и министерствата на здравеопазването и културата, но отговори няма.
"Искаме ясни и точни правила за концертите, защото през месец май миналата година имахме 20 изяви, а сега са нула. Няма яснота и дали можем да проведем фестивала на народната носия в Жеравна. А и в един момент, дори да ни разрешат, ще е прекалено късно, защото е необходимо време за организация", добави основателят на "Българе".

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама