Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/8630204 www.bgdnes.bg

Актьорът Мариан Бачев: Популярността ме прави по-отговорен

КОЙ Е ТОЙ

Мариан Бачев е роден в София на 8 юли 1976 г. Завършва НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов" със специалност "Актьорство за драматичен театър", бил е актьор в Театър "София". В момента работи и за телевизия 7/8. Как популярно лице от сцената и екрана се справя с епидемичните мерки с две малки деца, дали щабът успя да дисциплинира хората и каква е ситуацията в театъра, Бачев разказа за "България Днес".

Надя Панкова

- Г-н Бачев, как се справихте с изолацията у дома, особено с две малки деца - дъщерите ви Косара и Александрина?
- Малката ми дъщеря Косара има онлайн-детска градина за половин час всяка сутрин, сестра й има онлайн обучения и тестове. Александрина ходи на уроци по български и литература, разбира се, посещенията сега са онлайн. Тя е шести клас, сутрин "ходи" на училище, следобед пишат домашни, проекти. Няма драма. Това го казвам от позицията на човек, който има два лаптопа вкъщи, но има родители, които нямат тези възможности. След това излизаме на разходка в близкия парк. Нямаме проблем с разходките по парковете, защото всички сме с атрибута маск. Не използвахме люлки и пързалки, децата карат колело.
- Те успяха ли да разберат защо им бе забранено да се люлеят на люлките и да се пързалят?
- Абсолютно. В началото когато бяха по-строги мерките се ядосваха, че други деца буквално се събират на тумби, както се казва, но пък правилата ние ги спазваме. Говорили сме си, че дали ни харесват или не, няма особено значение, важното е да се спазват. Непрекъснатото появяване на щаба всеки ден два месеца досади на хората, а мярката е много важно нещо. Зависи колко дадеш - или става лекарство, или става отрова. Количеството има значение, въпросът е, че е необходимо да се спазват хигиенни мерки, да се съобразяваме с това, което е наложено. И ако някой отсреща е недоволен, както се казва - има един демократичен инструмент и той се нарича избори. Отиваш до урната, правиш своя избор, и така!
- В момента театрите не работят, как ви се отразява това?
- Никой не е в добро положение, аз два месеца не съм работил, театрите са затворени и човек изпада в затруднения. Ако не беше ангажимента ми към телевизия "7/8" би ми било много трудно.
- Как гледате на театрите на открито и онлайн-постановките? Някои ваши колеги са против тях, тъй като те не създават връзката с живата публика.
- Мненията са единни, ситуацията е такава, каквато е - всички искаме да се видим на работа, но работим хоум офис. Искаме на училище да отидем, но учим от вкъщи. При всички положения, театърът е създаден преди повече от 2000 години, за да гледат едни хора на живо други хора и да има обратна връзка. Това е най-големият проблем - няма обратна връзка. Но има спектакли, които не се нуждаят непременно от такава връзка, да речем Чехов, не е необходимо зрителят да се смее, да ръкопляска - тази обратна връзка. Комедиите страдат повече от това, защото те разчитат на този тип връзка.
- Един от аргументите на здравното министерство за театрите е, че актьорите нямало как да репетират с маски и не може да се спазва дистанция. Ако се поставя моноспектакъл обаче?
- Да, но моноспектаклите са 5% от целия ни театрален репертоар. Не бива да гледаме частния случай, трябва да гледаме основните случаи. Тук имат право, колко души правят моноспектакли в България? Относно въпроса с откритите сцени и 30% пълняемост на закритите, да бъдат така любезни собствениците на кина и театри, да не искат 100% наем, защото тогава ще товарят зрителите. Сметката няма да излезе, ако се изисква наем като за 2000 души, а присъстват 600 души. Да сме живи и здрави, мисля, че нещата ще се подредят, вътрешното ми усещане е, че наесен ще се оправят. Не съм нито вирусолог, нито епидемиолог, но смятам, че ако човек е с добра хигиена, малко по-дисциплиниран, всичко това може да се случи. Защото пък виждаме в парламента как 240 души са един до друг! А и както виждам, не са през един стол. Затова смятам, че и театрите могат да заработят при една профилактика на климатичните системи и ползване на предпазни средства и дезинфектант. Но да не се опитваме да излъжем системата, всеки може да го напарви. Въпросът е какво печели от това. Когато затвориха градовете, се намериха тарикати, но според мен това се случи, защото просто се преекспонира ситуацита. И това, че сутрин има заповед, а следобед се отменя!
- Първата заповед на министър Кирил Ананиев бе валидна само пет часа - за затварянето на всички обекти, а след това остави работещи банки и застрахователни фирми.
- Да, да, всичко, което носи пари. Тази нестабилност и тази непоследователност на управляващите за съжаление ни кара да им имаме слабо доверие и да пренебрегваме проблема. Когато не си подготвен да действаш в условията на криза, прави хората лековати. Ако ти стоиш сериозен, последователен и логичен, никой няма да има съмнения в правотата ти. За съжаление, иди ми, дойди ми, както има един израз, води до обезверяване и пренебрегване на може би важни мерки.
- Смятате ли да сте по-предпазлив при отпадане на мерките, все пак вирусът няма да си отиде с тях?
- Аз не се паникьосвам. Мога да седна на кафе с приятели, за които знам, че личната им хигиена и отговорност е на високо ниво. Когато седна с приятели, сядам с хора, които знам какви са и са ми близки. Наложи ми се да изляза на работна среща в едно заведение, хората дойдоха, напръскаха със спирт, момичето, което сервира беше с ръкавици. С колегата седяхме от двете страни на масата без това да е особена драма. Дъщеря ми, която в най-затегнатите моменти искаше да се разхожда, излизахме вечерта към осем или девет часа с маските. Но питаше защо не можем да се съберем с други хора. И обяснявах, че дори да искаме да нарушим забраната, ще се намери някой, който да ме снима и да каже - ето, той не спазва. И може би е по-добре, защото популярността ни кара да бъдем още по-отговорни.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама