Реклама
https://www.bgdnes.bg/sagata_bozhkov/article/8631902 www.bgdnes.bg

Още 7 обвинения! Божков подбудил убийства на 4-ма - М. В., А. П., Й. Д. и Б. С., водил група за екзекуции

Той ще отговаря и за недовършен по независещи от него причини опит за изнасилване

Четири месеца след като получи 11 обвинения и напусна страната, собственикът на “Нове холдинг” Васил Божков се сдоби със 7 нови, много тежки обвинения.

Реклама

Той ще трябва да отговаря за подбудителство към убийство на лица, посочени от Специализираната прокуратура с инициали, а именно М. В., Й. Д., Б. С. и А. П. Освен това е обвинен, че е организирал престъпна група за убийства и рекет и има и един недовършен опит за изнасилване.

Новите обвинения не са изненада. Още след като Божков се установи в Обединените арабски емирства (ОАЕ) в началото на февруари, неговият бивш съдружник Цветомир Найденов обяви, че на съвестта на бизнесмена тежат поръчки за атентати и изнасилвания. Той и брат му Боян са основни свидетели по делото срещу Божков.

Разследването в тази насока започна през февруари, но досега шефът на “Нове холдинг” нямаше обвинения. Освен срещу него спецпрокуратурата е успяла да събере доказателства и срещу още трима, били членове на престъпната група.

Засега не е ясно дали членовете на групата за убийства и рекет са и в групата, която не е платила на държавата 700 млн. лева такси от лотарийни игри.

Зад инициалите, съобщени от специализираната прокуратура, се разпознават няколко покушения от близкото минало на известни хора.

Някои от нападенията са довършени, други - не, но и до днес не са разкрити.

Реклама

Зад М. В. вероятно

е бизнесменът

Манол Велев,

който бе прострелян пред офиса си на улица “Мизия” №3 на 11 юли 2007 г. Велев не загина, но вече 13 години е в кома, в изключително тежко състояние. Съпругата му - политикът от БСП Весела Лечева, отказва коментар.

Инициалите Й. Д. най-вероятно се отнасят за Йордан Динов, който бе убит на ул. “Кирил и Методий” в София. Приживе Динов бе организирал букмейкърска мрежа.

6 куршумa зacтигaт

бизнесмена нa

4 април 2012 г.

на кръcтoвищeто нa ул. “Будaпeщa” и “Кирил и Мeтoдий”. Убивaт гo нa мяcтo, а извършителите не са разкрити.

Година след покушението италианската телевизия RAI 3 излъчва филм за убийството на Динов. В предаването се акцентира, че е убит човек, който се е изправил срещу мафията. Динов е шaмпиoн нa Бългaрия пo мaтeмaтичecкa лингвиcтикa и е пряк конкурент на Васил Божков във футболните залагания като представител на австрийската букмейкърска къща “Планет Уин 365”. След покушението на Динов се развиват какви ли не версии. Единственото ясно е, че не става дума за грабеж, тъй като у него е намерена голяма сума пари.

Тогавашният шеф на ГДБОП Станимир Флоров обявява, че най-вероятната причина за разстрела са неуредени финансови взаимоотношения в хазартния бизнес. “Става дума за сериозни суми, които са били дължими на убития”, казва главният комисар тогава. Специализираният отряд за борба с тероризма задържа двама мъже като преки извършители на убийството - Николай Станков-Дългия и Кирил Кирилов-Кики. Пуснати са от ареста 18 месеца след ареста им поради липса на доказателства.

Зад инициала А. П. някой разпознаха Алексей Петров, срещу когото също имаше покушения, но досега няма публично изнесени факти за евентуални противоречия между Божков и Петров. Кой се крие зад инициалите, Б.С. не е ясно засега.

За изнасилвания на жени говори Найденов в тв интервютата си. От съобщението на обвинението става ясно, че опитът за изнасилване е станал със сила, но не се е осъществил поради обстоятелства, независещи от извършителя. По повод на изнасилванията жената на Божков Елена Динева обясни пред спецсъда, когато се решаваше дали да бъде задържана, че е омерзена дори от предположението, че може да е знаела.

Прокуратурата засега категорично отказва какъвто и да е коментар по новите обвинения. А самият Божков написа във Фейсбук, че се признава за виновен и в “разобличаването на хунтата” и че ще продължи да го прави. (24 часа)

Реклама
Реклама
Реклама