Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/8631945 www.bgdnes.bg

Таен „боен клуб“ във футбола

Побоищата в Пловдив разкриват грозна действителност

Битките се уреждат по интернет, уговарят се правилата и броят на участниците

Таен боен клуб във футболните агитки изправя на нокти полицията в България и ужасява с демонстрация на ужасяваща жестокост.
Видео от уговорен в интернет бой между феновете на „Ботев“ и „Локомотив“ навръх големия празник 24 май изтече във форумите на ултрасите. Въпросът дали кадрите са изпуснати случайно, или пловдивският „Боен клуб“ желае да демонстрира мощ, тепърва ще се изяснява от органите на реда. Сблъсъкът е край Пловдив, близо до Асеновградско шосе. Боят е бил 15 на 15, като целият "мач" продължава около 1 минута и 30 секунди.
„Битките се провеждат, като преди това е проведена стриктна организация в интернет - разкрива пред „България Днес“ източник, запознат с правилата на бойния клуб в родния футбол. - Мястото също се избира прецизно. Трябва да бъде далеч от очите и ушите на полицията. Най-често бойното поле е поляна в покрайнините на голям град. Уточняват се правила - колко човека ще се бият, без ножове и други оръжия, само ръкопашен бой. После остава само да се изберат дата и час за мелето.“
Последният бой в Пловдив имаше и продължение. По-късно вечерта в заведение избухва и втори сблъсък - между фенове на „Локо“ и друга компания, в която има и цивилни полицаи, съобщи trafficnews.bg. Тази медия разпространи и ексклузивни кадри от битката край Асеновградско шосе. „Разследването на инцидента, при който има пострадали полицай и привърженик на футболен клуб "Локомотив", ще бъде проведено безпристрастно и без толеранс към нито една от страните“, категоричен е директорът на полицията в Пловдив ст. комисар Йордан Рогачев. Големият проблем е, че грозните сцени, разиграли се в деня на светите братя Кирил и Методий, не са изолиран инцидент. Бой с колани и флагчета за корнер, стрелба с пушка и мачете в задния джоб! Всичко това може да се види по българските стадиони и е част от днешната ултрас култура.


Феновете у нас започват да ходят организирано по мачове през 80-те години на миналия век. За момчетата с прякори нощувка в районното и бой от милицията е нещо нормално. Тогавашните хулигани на ЦСКА са Краси-Кичето, Кошмара, Кьопека, Японците, после ги наследяват Дучето, Фризьора, Тошо Дереджето... В "синия" лагер лидери са Кьоравия, Къро, Ушко, Тубата, Доктора. Някои от тях днес не са между живите, а настоящите тартори на агитките споделят съвсем други ценности. Днес мръсните номера, засади и бой с подръчни средства са нещо нормално, което е немислимо в миналото.
Тарторът на Сектор "Г" на „армейския“ клуб Иван Кюстендилеца се прочу, след като поведе своите за бой над ултраси на "Локо" (Пд) по време на мач на "Лаута". На пистата на стадиона Кюстендилеца налагаше здраво домакините с колан, а Тишо Фаталния от агитката на "черно-белите" опитваше безуспешно да потуши боя. Самият той има доста бурно минало. През 90-те години работи за Жоро Илиев и признава, че е отрязал ръка на враг на Главния. Тишо разкрива, че винаги носи в колата си мачете за "всеки случай".
Двубоят в Пловдив, завършил с победа 1:0 за ЦСКА, бе прекъснат заради масово сбиване между двете агитки на пистата край терена. Оказа се, че основните инициатори на боя са двама руснаци, като единият от тях е тартор от агитката на "Спартак" (Москва). Това е Максим Тук, който има своя организация, наречена "Банда Тука", която редовно пуска клипчета от побоите в интернет. Той отнесе най-много удари и бе сред ранените. На задържаните 11 души заради сбиването са съставени актове по Указа за борба с дребното хулиганство. "Това, което се случи, беше страшна свинщина - казва пред "България Днес" един от лидерите на агитката на ЦСКА Росен Петров-Животното. - Тази ненужна простотия беше провокирана от определени елементи от агитката на "Локомотив" (Пд). За съжаление, голяма част от нашите фенове се подведоха. Това изобщо не трябва да се случва по стадионите. Ако някой иска да си мери силите, има си поляни", започна Петров. "Не мисля, че двама или трима руснаци имат възможност сами да преминат през целия стадион и да стигнат до нашия сектор, без да им бъде съдействано. Факт е, че тези хора търсеха провокация и някой ги е допуснал до там. Със сигурност това е подготвено и планирано. Кюстендилеца е нормално да си брани семейството. Въпросния колан го изпуска едно момче от "Локо" (Пд) и той го взема. По това време вече е нападнат от доста хора и е нормално да се отбранява и да се самосъхрани. Като ни атакуват 50-100 човека, нали не очаквате да стоим и да ни пребият като кучета?“


Запалянковците на "Локо" също излязоха с изявление, в което твърдят, че за боя на "Лаута" вина носят единствено феновете на ЦСКА-София. "Смешно е да се дава трибуна на осъждани за наркоразпространение хора, които да се изявяват като жертви в създалата се ситуация!", коментираха те по адрес на Животното. "Защо не бяха арестувани на място лицата, които бяха на първа линия на организираната атака, а бяха съпроводени до сектора за гости?", питат от "Лаута".
Един от тарторите на феновете на "Ботев" Божидар Божилов-Божо разказва за зараждането на ултрасите у нас. "Някъде 1985-1986 година тръгнахме да ходим по 15-20 човека крайни фенове да търсим агресията - разкрива Божо пред "България Днес". - По време на казармата се бягаше за мачове, това бяха много силни години. Бяхме пънкари, метъли. След като излязох от казармата, изградихме "Изгрев бойс" като структура. Това бе първата групировка от италиански тип. Тогава ултрасите бяха модерни."
През 90-те години има доста ексцесии с феновете на "Ботев". Легендарен е боят с фенове на "Левски" в София преди финала за купата с "Локо". "Големият бой беше през 95-а - разказва Божо. - Нападнаха ни фенове на "Левски" и "Локо" (София). - След мача тръгнахме да се прибираме за Пловдив. Бяхме в последния рейс, 50 човека. Носехме и спасихме първото голямото фенско знаме в България - 25 на 25 метра. От парка започнаха да хвърлят камъни по нас. Преди това са счупили другите рейсове, но на нашия се набодоха много неподготвени. И като слязохме от парка до спирката на стадион "Васил Левски", вървим с рейса и вършеем наред... Точно там ни хванаха и полицаите. Тръгнеш ли да бягаш, ще ядеш бой."

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама