Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/8635439 www.bgdnes.bg

ДАНС "гостува" на зам.-министър заради италиански боклуци

Спецченгета обискираха домовете на Красимир Желев и офисите на братя Бобокови

Акция в екоминистерството заради афера с внос на боклуци проведе вчера спецпрокуратурата. Операцията стартира в ранни зори, след като десетки служители на жандармерията и агенти на ДАНС окупираха палата в Ботевград на заместник-министърът на околната среда и водите Красимир Живков. Боклуците са дейност, за която Живков пряко отговаря в екоминистерството заедно с контрола върху водите.
След проведения щателен тараш и в други имоти, притежавани от Красимир Живков, той бе откаран в сградата на министерството в компанията на маскирани ченгета. Там акцията продължи с обиски и изземване на документи. Паралелно с това криминалисти и прокурори атакуваха и офиси и жилища на бизнесмените Атанас и Пламен Бобокови, чиито компании от години се занимават с преработка на отпадъчни продукти. След обиските централата на фирмата им "Приста ойл" и къщата на един от братята бяха запечатани.


За капак агенти на ДАНС атакуваха и регионалната инспекция по околната среда в Пловдив. Конкретна информация за акцията до редакционното приключване на броя не бе дадена. Говорителят на главния прокурор Сийка Милева обяви лаконично, че се разследва организирана престъпна група.
"Не съм задържан, оказвам пълно съдействие", коментира Красимир Живков на излизане от сградата на министерството. От там той бе отведен в спецпрокуратурата, където вече се бе събрал целият екип, ръководещ акцията, за да прецени на колко човека и какви обвинения да бъдат предявени.
Малко по-късно стана ясно, че повод за операцията е течащото от началото на годината разследване за внос на бали с боклук от Италия от местни фирми, свързани с мафията. В материали на италиански медии се разбра, че влакове, натъпкани с всевъзможни опасни отпадъци, тайно пристигат у нас. След избухналия скандал хиляди бали с неясен произход и съдържание бяха открити из сметищата в цялата страна. По документи отпадъците е трябвало да бъдат преработвани, но на част от площадките липсвали условия за подобна дейност, стана ясно от изявление на главния прокурор Иван Гешев. Неофициално разследващи коментираха, че страната ни на практика е разграден двор, а от години се вкарват хиляди тонове бали с неясен произход, за да се горят в топлоцентрали.
Малко по-късно от прокуратурата обявиха, че в разследването е установено, че с решение от 6 декември 2019 г. зам.-министър на околната среда и водите е дал съгласие за трансграничен превоз на 25 хиляди тона отпадъци от Италия. Конкретно име на човека, дал разрешение, не бе обявено. През февруари зам.-министър Красимир Живков се похвали, че България постига отлични резултати при рециклирането на боклук, а като задачи занапред посочи по-добър контрол на разрешителните и на съдържанието на внасяния боклук, който често се обявя за годен за горене.


Самият Живков в миналото също има връзка с бизнеса с боклуци, показа проверка на вестника. В периода 2009 до 2013 г. бе областен управител на Софийска област. От 2014 г. е зам.-министър на екологията в последните две правителства. Между заемането на двата държавни поста Желев успява да стане управител на фирма "Ес Ер технолоджис". Впоследствие постът му се заема от човек, сочен за близък до шефа на „Лукойл“ Валентин Златев. Наследникът на Желев също прави кариера в държавната администрация. Самата фирма и различните й собственици през годините имат солидни позиции в бизнеса със събиране и оползотворяване на боклуци. Фирмата през последните години кандидатства и печели множество обществени поръчки по темата.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама