Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/8636966 www.bgdnes.bg

Свещеници служат в пещера

Уникалната литургия ще бъде под скалите на „Яйлата“

Свещеници ще отслужат литургия в пещерна църква на стотици години. Това ще стане на 2 юни в храма в скалите на крайморския резерват „Яйлата“. Повод е денят на светците император Константин и майка му Елена. Те са патрони на разположеното съвсем наблизо село Камен бряг, а местните ги почитат по стар стил - на 3 юни. Това е поводът предната вечер в пещерата църква "Св. Константин и Елена" да влязат свещеници от Каварна и Шабла, които преди здрачаване ще отслужат църковна служба.


След земетресението от 5 август 2009 година пещерният храм бе затворен за посетители, тъй като имаше откъснали се отломки. Няколко години по-късно църквата бе укрепена и в нея отново е разрешено влизането на туристи. В съвременността обаче досега църковна служба в пещерата не е отслужвана. Идеята на кмета на Камен бряг Георги Кръстев и свещеници дошла от подобна проява в скална църква в Румъния.
„По повод службата на 2 юни в скалната църква да кажа. Когато за пръв път попаднах на „Яйлата“ през далечната 1976 година, на централната колона в скалната църква имаше релефна икона на светите Константин и Елена, патрони на въпросният храм, както и на селото Камен бряг, което и до днес ги почита. Беше висока около 80 см и широка около 40 см“, разказва Владо Руменов, местен активист за запазване на уникалната природа и прекрасните археологически и културни паметници в „Яйлата“. Руменов продължава, че в края на XX век иконата е била заличена по поръчка на свещеник, който по някакъв начин успял да сложи ръка на паметника на културата.
Местността Яйлата, която е археологически резерват, е разположена на приморска тераса с площ около 300 дка. Освен скалната църква, оформена в 50-метровите скали преди хилядолетия и превърната в храм преди векове, наоколо се намира цял пещерен град. Открити са 101 жилища, заселени още през V хилядолетие пр.Хр. Проучени са три некропола от III- V век, като гробниците са издълбани в скалите. В северната част на „Голямата Яйла“ се намира и малка ранновизантийска крепост, изградена в края на V век. Частично са запазени четири кули и една порта. От античността са съхранени още светилище, жертвени камъни, винарни и щерни. През Средновековието пещерите са използвани като манастирски комплекс. По стените на някои от тях личат прабългарски знаци - руни, кръстове и каменни икони.
Особено през пролетта „Яйлата“ е невероятно красиво място, като цялата площ е осеяна с милиони макове. През последните дни много туристи споделят снимки, на които червените цветя се открояват на фона на морето и зелените ливади.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама