Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/8641111 www.bgdnes.bg

Роднина на Тато е арестуваният зам.-министър

Красимир Живков се шири в небивал лукс

10-годишната дъщеря на държавния чиновник с имот, оценен на 600 бона

Роднина на бившия комунистически диктатор Тодор Живков се оказа арестуваният заради афери с боклук зам.-министър на околната среда и водите Красимир Живков. Хора от родния му Правец разкриха, че бабата на политика от ГЕРБ е първа братовчедка на Тато.

Видната род успява да осигури на Красимир преди 1989 г. завършване в престижен комсомолски университет в СССР. След промените Живков се отдава на политика и два мандата е кмет на Правец, а месните хора го сочат за един от най-близките хора на друг рязко издигнал се свой - шефа на Лукойл Валентин Златев.

Реклама


След създаването на ГЕРБ роднината на Тато сменя политическите си пристрастия, а през 2009 г. Бойко Борисов го назначава за областен управител на София-област. Още през това време Красимир Живков започва да навлиза сериозно в темата с боклука. Макар и никога да не е въртял официално собствен бизнес, държавният чиновник Живков демонстрира завиден стандарт на живот. Хора от Правец припомнят, че по това време той успява да си построи уникален палат край града. Скъпарската постройка е с шикозен фонтан и собствена часовникова кула. Наред с вилата назначеният през 2014 г. за зам.-министър на екологията Красимир Живков успява да вдигне в близкия Ботевград и солидна къща за съпругата и четирите си дъщери. Между службата си като областен управител и заместник-министър Живков за няколко месеца през 2014 г. управлява частна фирма. За нея в публикация на в. "Капитал" се твърди, че е близка до Валентин Златев и на практика първа се светва за сладкия бизнес с внос на боклуци от чужбина. Впоследствие името на дружеството се появява в множество обществени поръчки и конкурси, свързани с оползотворяване на отпадъци.


След краткия скок в частния бизнес Живков става зам.-министър на екологията. Според хора от Ботевград съпругата му Соня също е на работа в държавна фирма. Това, оказва се, не й пречи всяка година да обявява десетки хиляди левове приходи от "друга стопанска дейност", става ясно от декларацията на Живков пред Сметната палата.
От документа се разбира, че след като Соня и Красимир задоволяват жилищните си нужди, започват да мислят и за децата си. Така през 2017 г. невръстната им дъщеря Калина се урежда със собствен апартамент в столичния кв. Студентски град. По това време девойката е едва на седем години. Това не пречи да стане собственик на жилище с площ 147 кв. м и гараж от още 14 квадрата. Официално цената за покупката е 194 300 лева, или около 550 евро за квадрат. В декларацията си Живков обявява, че е купил имота със заеми. По това време той изплаща само един кредит от 30 000 лв., а спестявания не са обявени.
Според брокери цената е нереално ниска и по-скоро става дума за сделка по данъчна оценка. По думите им подобни врътки се правят с цел избягване на данъци и когато купувачът няма възможност да докаже легални доходи за реалната цена.
Самият апартамент се намира в бутиковата сграда "Витоша Резиденс". По информация от строителя постройката е вдигната с изключително скъпи материали, разполага с луксозни общи части, рецепция, 24-часово видеонаблюдение и охрана, конферентна зала и лоби бар и прекрасна паркова среда.
Логично и цените на имотите във "Витоша Резиденс" са изключително високи, надминавайки многократно официално платените от Живков 550 евро за квадрат. В множество обяви в агенции за имоти цената на жилищата там не пада под 2000 евро за квадратен метър. Това на практика значи, че пазарната стойност на апартамента, купен от невръстната щерка на зам.-министъра, е около 600 хиляди лева.

Разкриха 1426 незаконни сметища

След скандала с вноса на боклуците в началото на годината прокуратурата започна проверка и на депата за съхранение. В резултат до момента са разкрити 1426 незаконни сметища и 440 локални замърсявания. Преобладаваща част от замърсяванията са причинени от изхвърляне на строителни и битови отпадъци на нерегламентирани места. Заради това от Върховната апелативна прокуратура предлагат на МОСВ да засили контрола по отношение на премахването на незаконните сметища и да засили санкциите.
Във връзка с констатираните нарушения са съставени 141 акта за установяване на административни нарушения, издадени са 45 наказателни постановления и 48 фиша. В голяма част от случаите извършителите на нарушенията не са установени, поради което не са предприети действия по санкционирането им, става ясно от официално съобщение на прокуратурата.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама