Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/8641336 www.bgdnes.bg

Ура! Цяло лято на театър

В салоните от 10 юни, на открито - от 6 юни

Сатиричен и Военен - на сцената на „Тех парк“, Народния пак с "Театър пред театъра"

Това лято ще е различно. Коронавирусът ни отне доста неща, но ще имаме и ползи от него. Като тази, че за разлика от други години това лято ще е пребогато на театър!
Актьорите се напочиваха в последните 2-3 месеца, жадни са да работят, затова няма да почиваме през лятото, каза тези дни директорът на Сатиричния театър Калин Сърменов. През целия юни и юли ще работи и Народният театър, а през август трупата му просто ще премести спектаклите от столицата край морето.
Макар и при 30% заетост на салоните сценичните изкуства ще работят. Зрителите ще са на разстояние две седалки в залата и публиката ще се движи еднопосочно според изискванията от заповедта на здравния министър Кирил Ананиев, който с нея даде зелена светлина на работа на актьорите.
Първи обявиха завръщането си от театър "Българска армия". Театърът огласи, че отваря врати с най-хитовите комедийни заглавия от своя репертоар - на 6 юни започват с постановката "Кафе с претенции" отвън на открития амфитеатър на „София Тех парк“, а на 9 юни зрителите могат да се завърнат в залите на театъра. За останалите заглавия можете да се информирате от касата на театъра, която вече работи.
Сатирата също ще има представления и на открито, и на закрито. "Съживява се театралният живот и го започваме от 8 юни на закрито и от 9 юни отново в „София Тех парк“. Започваме с моноспектакъла на Силвия Лулчева "Мъжът ми е виновен", сподели Калин Сърменов.
81 дни след последното изиграно представление преди обявяването на извънредното положение Народният театър "Иван Вазов" също отваря врати от 10 юни. "Готови сме с програмата до юли. Освен спектаклите театърът ни е подготвил и серия от вълнуващи всекидневни срещи на открито с актьори, режисьори и драматурзи. Срещите ще се провеждат от 10 юни всяка вечер на откритата сцена "Зад театъра", която се намира в двора на служебния вход, а началният час е 21,30 часа", обясни и директорът на първата ни трупа Мариус Донкин. А първото представление, което ще сложи новото начало на прекъсналия сезон в Народния, е моноспектакълът "Пътят към Афродита" на Бойка Велкова, което ще се играе на 10 юни от 19,00 часа.

Реклама

На 12 и 13 юни ще се играе спектакълът "Контрабасът" с Валентин Ганев, а моноспектаклите "Даскал" и "Бонбон" са на 14 и 17 юни. Още една премиерна постановка от този сезон "Караконджул" на Валери Йорданов ще се играе на Голяма сцена на 19 и 20 юни. След него - на 21 и 23, е ред на комедията "Разбираш ли ме правилно" с участието на Георги Мамалев. На 24 и 25 юни зрителите са поканени на "Любовникът" с Радина Кърджилова и Деян Донков, а на 26 и 27 юни - на "Две" с Мария Каварджикова, Бойка Велкова и Ева Тепавичарова.
В парка "Заимов" продължават да се играят и постановки на открито на театър "София". В момента Теди Москов усилено репетира пиесата "Няма да платим, няма да платим" от Дарио Фо, която ще бъде записана в афиша там от новия сезон. Самата пиеса ще се играе в парка пред 147 зрители на 2 юни от 20,30 часа. Теди е избрал за представлението Мила Банчева, Невена Калудова, Пламен Манасиев и много други. Програмата на театъра включва още "Гъдулката гори" от Райко Байчев, "Женитба" от Гогол, „Госпожа Министершата“ от Нушич и много други.
Малък градски театър "Зад Канала" няма да отваря вътрешните си пространства за спектакли, тъй като не може да се осигури необходимото разстояние на артистите, не толкова на публиката, обясни директорът Бина Харалампиева. Но в средата на юни ще бъдат възобновени репетициите за нови заглавия: първо Явор Гърдев със "Завръщане у дома" на Пинтър, а след него ще започне и Стоян Радев с "Кой се страхува от Вирджиния Улф" на Олби. По същото време МГТ ще излезе на открито в парка на Военна академия с "Аз обичам, ти обичаш, тя обича" на Теди Москов, "Стриптийз покер", музикалния спектакъл "Ритъм енд Блус" и др.


Директорът на Софийската опера маестро Пламен Карталов бе категоричен, че още на 12 юни завесата в сградата се вдига за едно любимо заглавие - балета "Зорба Гъркът". "Дори при 30% заетост ние сме длъжни да играем. Първо - заради съставите, които 2 месеца бяха закопнели за нови задачи. И второ - трябва да покажем и на публиката, че сме функциониращ театър, въпреки че и по време на рестрикциите представихме над 20 събития онлайн, които бяха посетени близо 600 000 пъти", изтъкна акад. Карталов.

"Ако за публиката могат да бъдат взети конкретни мерки и тя да влиза един по един с отстояние от 2 метра, с маски и са през стол, не може да кажем как ще опазим колегите си на сцената. Ние зададохме въпрос на Международната федерация на артистите, които и до ден днешен не са ни дали отговор какви мерки може да предприемем, спазвайки техните условия. Грижата за всеки един творец е и негова лична грижа", коментира темата шефът на САБ Христо Мутафчиев. Актьорите ще трябва да подпишат декларация, че играят на собствен риск, а ако не желаят да играят, няма да търпят наказания за това свое решение.
Текст снимки:



Реклама
Реклама
Реклама
Реклама