Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/8644598 www.bgdnes.bg

Перничанин улови чудовище Хваната от Константин моруна е по-дълга от него

Чудовищно голяма риба улови млад рибар от Перник. 24-килограмова моруна, която е по-голяма от него, успява да закачи на въдицата си Константин Димитров.
Историята има и щастлив край, защото младежът се снима за спомен с трофея, след което пуска рибата на свобода, за да не се превърне в ястие на трапезата.
Преди няколко дни Константин отива с приятели на микроязовир край софийското село Долни Богров. Изведнъж на въдицата му се закача чудовището и още в първите моменти осъзнава, че екземплярът е много голям. Близо половин час продължава битката между човек и риба, като накрая морският звяр е изваден. Кантарът заковава на 24 килограма, но далеч по-впечатляваща е нейната дължина - изправена, тя е по-висока от въдичаря. След няколко снимки той освобождава моруната и тя отново се радва на живота и свободата.
"Рибар съм още от дете на много малка възраст. Спортният риболов ми харесва най-много. Обичам да ловя риби и след това да ги връщам отново във водоема", разказва Константин. И споделя следващата си цел - да хване риба, която тежи повече от 30 килограма.
Опитни рибари разказват, че в язовира край Долни Богров се крият още по-големи чудовища, като вероятно някой ден някое от тях ще се подлъже и ще захапе кукичката. Въдичарският фолклор гласи, че има екзепляри, които са тройно по-големи от уловената моруна. Но засега никой не успявал да ги хване.
През 2012 г. България забрани улова на есетрови риби, такива са моруните в Дунав, тъй като са сериозно застрашени от изчезване. Животните, които са се появили на Земята преди динозаврите и продължават да живеят и днес, са със силно намалена бройка. Забраната важи до 2021 г., като има вероятност да бъде удължена. Затова и такъв вид може да бъде хванат единствено в развъдници, но условието е да бъдат върнати обратно във водата.
В Румъния има практика държавата да обезщетява рибарите, които хванат моруна и я върнат към свободния начин на живот. Преди три години 100-килограмова моруна е била хваната край румънския бряг, в района на град Фетещ. На място е дошъл представител на Националния институт за изследване и развитие на околната среда, който е документирал ситуацията. Рибарите са обезщетени за случайния улов според закона. Те са върнали рибата във водата и са получили по 60 леи за килограм, или общо 6000 леи (около 2500 лева).
Риболът у нас в момента е забранен и може да се извършва единствено на частни обекти срещу заплащане. Има изисквания рибарите да са на отстояние един от друг, а местата да се дезинфекцират.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама