Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/8652836 www.bgdnes.bg

На санаториум за малко пари

НОИ отпуска парична помощ за хора със заболявания

Иво АНГЕЛОВ

Санаториуми за малко пари ще могат да се посещават и тази година, съобщиха от Националния осигурителен институт (НОИ).
Центровете за рехабилитация спряха работа по време на пандемията, но от 1 юни отново отвориха врати и са готови да посрещат гости при строги мерки за хигиена.
Очаква се около 45 000 лица да ползват парични помощи за профилактика и рехабилитация. Програмата за едно лице е с продължителност 10 дни, като цената на нощувките в размер на 18 лева и частична помощ за храна в размер на 7 лв. за всеки ден от престоя се поема от средствата на държавното обществено осигуряване (ДОО). "Всяко лице за сметка на бюджета на ДОО има право да ползва до четири основни диагностични и терапевтични процедури дневно. Вече са подписани договорите с 20 юридически лица за общо 49 заведения, изпълнители на програмата", обясниха от НОИ.
От там обясниха, че право на парична помощ за профилактика имат осигурените лица за общо заболяване, майчинство и/или трудова злополука и професионална болест. За тях трябва да са внесени или дължими осигурителни вноски за 6 последователни календарни месеца, предхождащи месеца, през който се провежда рехабилитацията. Заболяването трябва да е диагностично уточнено и лекуващият лекар да е установил необходимост от провеждане на рехабилитация към периода на ползване на паричната помощ.
"Правоимащи са и лицата, които получават лична пенсия за инвалидност. Условието за тях е да не са навършили възрастта за придобиване право на пенсия за осигурителен стаж и възраст, срокът на инвалидността в експертното решение да не е изтекъл и лекуващият лекар да е установил необходимост от провеждане на рехабилитация към периода на ползване на паричната помощ", добавиха от института.
За реализирането на програмата през 2020 г. са предвидени 20 103 061 лв. - точно толкова беше сумата и през миналата година. Очакванията се отново десетки хиляди българи да използват възможността да посетят санаториум за малко пари.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама