Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/8654164 www.bgdnes.bg

Съкровището на Али Баба в подземията на Божков

Предметите може да са отпреди 2500 години

Откриват невиждани антики, скрити в котелно помещение

Прекрасни антични произведения продължават да пълнят помещенията под офиса на Васил Божков в столицата. Прокуратурата публикува нова порция снимки на открити в подземията на „Московска” 43 предмети. Разследващи обясниха, че под сградата на Фондация „Тракия” има „необятни пространства” и ги сравниха с пещерата на Али Баба, правейки асоциация с разпространените от самия Божков карикатури, в които той е оприличен на разбойника от арабския фолклор.


Пред „България Днес” експерти заявиха, че ако експертизи покажат, че артефактите са оригинали, дори само по разпространените снимки може да се прецени, че имат висока историческа, но и финансова стойност. Под кадрите те обясняват, че част от намерените предмети са т.нар. трапезни и амбалажни съдове – амфори, киликси, фиали, лекити. Виждат се антични лампи, статуи, както и теракотена фигура – маска, която вероятно е използвана в театрални представления.

Реклама

Публикуваните артефакти приличат изключително много на други подобни, намирани в Аполония Понтика (днешния Созопол). Основно те са откривани при археологически разкопки в пясъците на плажа Харманите, където от години се проучва античен некропол. Датировките на вече описваните, включително и в официални каталози на Националния исторически музей, са от V-IV век преди Христа.

Едва след съответните експертизи обаче може да се каже дали и намерените в подземията на Васил Божков са предмети по на 2500 години, тъй като в много случаи фалшификатори изработват изкусни копия. Разследващи обясниха, че новите находки са публикувани вчера, месеци след първото влизане на прокурори и експерти в офиса на „Московска”, защото не могат да смогнат на големия брой артефакти и експертите ритмично влизат, за да описват намереното и след това да започват експертизите. Последните показани антики са били скрити в котелното помещение под сградата на офиса на Божков и на Фондация „Тракия”.


Към новите фотоси Специализираната прокуратура пусна и текст, като посочва, че „в приземни помещения в сградата са намерени и иззети множество нови предмети, носещи признаците на културно-исторически ценности, които са с неизяснен произход и в нереставриран вид”.
Не е ясно защо, но в съобщението се посочват и артефакти, различни от заснетите. Държавното обвинение отбелязва, че са намерени и иззети „фрагменти, апликации, халки, фибули, върхове на копия, които носят белезите на културно-исторически ценности”. „Те са били съхранявани в пълно несъответствие с международните стандарти за опазването им”, се казва в текста, който завършва - „Специализираната прокуратура ще продължи занапред действията си по документиране на престъпни деяния срещу културно-историческото наследство на Република

България при строго спазване на правилата за опазване и съхраняване на намерените и иззети предмети. Във връзка с високия обществен и медиен интерес публикуваме снимки на част от намерените нови предмети, носещи белезите на културно-исторически ценности”.


   Хазартният бос със своя версия

Избягалият в Дубай Васил Божков вчера малко след съобщението от държавното обвинение пусна свой коментар за новите разкрития:
„Днес прокуратурата показа снимки от февруарските си грабежи, представяйки ги като актуални. За да заснемат публикуваните кадри, на 5 февруари са принуждавали служители на Фондация „Тракия“ да вадят предмети от хранилищата и да ги оставят по земята. Тези свидетелства също са включени в заведените дела”, написа хазартният бос в страницата си във Фейсбук.







Реклама
Реклама
Реклама