Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/8654196 www.bgdnes.bg

Адреналинката Яна Христова: От 5 г. не ми дават да си видя детето

Бившият й мъж я обвинява в побой, тя го осъжда два пъти

Адреналинката Яна Христова твърди, че не може да види собствения си син вече пета година! Дори е обвинявана в побой от бившия си мъж Ивайло Леков, въпреки че самата тя е спечелила две дела за домашно насилие срещу него.
Бившата адреналинка има права за попечителство над 11-годишния Емо, но твърди, че въпреки многократните си опити не успява да го прибере при себе си. Таткото отказва да се съобрази с решението на съда и не оставя дори и за секунда момчето само.
"Такива хора са опасни за децата си, за околните - казва Яна пред "България Днес". Кажете ми мъжко ли е мъж на повече от 40 години да съди жена за побой? Прокуратурата е повдигнала обвинение срещу мен, аз вярвам, че съдът ще е обективен както винаги и ще бъда оправдана. Естествено, че не съм го удряла. За сметка на това имам две спечелени дела за домашно насилие спрямо мен, предстои и трето. Надявам се да го спечеля, защото, когато ме нападна, бях бременна в 7-ия месец. Вярвам, че някой ден ще осъдя всички виновни за нанесените щети на мен и детето. Най-лошото е, че той унищожава психиката на собственото си дете. И го използва за оръжие срещу мен. За пред всички казва, че детето се страхува от мен. А всъщност Емо се страхува от баща си, защото, когато се срещнем, той ме обижда, гони, унижава и посяга. Присъствало е на грозни сцени. Тук не става въпрос за нормален човек, а за насилник, който таи огромна омраза към мен. Опитват се да промиват мозъка на детето. Плашат го. Дърпат го да не го видя, да го гушна. Той е на 11 г., но никога не е сам. Няма телефон и социални мрежи. За да не може да се свърже с мен. Плашат го, че ако го взема, ще го отвлека и никога няма да види баща си, приятелите, училището."
Бившата адреналинка прави опит да се види с детето в училището му, но и там бащата е взел необходимите мерки. "Понеже е частно, бяха дали указания на портиера да не ме пуска, директорката отказваше срещи с мен - разкрива красавицата. - Успях един път да вляза и ме изгониха. Всеки мой опит да си го видя се превръща в дело срещу мен. Затова винаги ходя със свидетели или адвокати."


Яна и Ивайло водят дела помежду си в продължение на години. В момента бившият й мъж живее с нова жена, а адреналинката има второ дете от настоящия си приятел. Многократно Христова е опитвала да прибере първородния си син с помощта на властите.
"Отивам със съдия-изпълнител, той отказва да го даде - разказва Яна. - Но прокуратурата пак не повдига обвинение, защото съдия-изпълнителят не е викнал полиция и социални, не е използвал всички мерки за вземането на детето. Освен това вече детето е научено да казва, че не иска да дойде с мен. Правата са присъдени на мен, той има определен режим на свиждане - втора и четвърта събота и неделя с преспиване. Ако не изпълнява съдебните решения, прокуратурата трябва да повдигне обвинения, но може и да не го направи с най-различни мотиви. Примерно, че детето ще се стресира, тъй като от 5 години не сме имали контакт и вече има отчуждаване. Направила съм всичко, за да се разберем нормално с бащата, търпяла съм какво ли не. Следващата ми стъпка е европейски съд, всичко в България е изчерпано. През годините сме имали около 20 дела. За насилие и родителски права, клевети и какво ли още не. Съдия-изпълнителите нямат интерес да взимат деца, защото в имущество има повече пари. Тоест, за да си свършат работата, аз трябва да им дам много пари под масата. И при следващия път, когато му го дам и пак не ми го върне, отново пари под масата. Това е един омагьосан кръг" - категорична в адреналинката.
"България Днес" се опита да се свърже с Ивайло Леков за коментар по темата, но без успех. При желание от негова страна сме готови да отразим и неговата гледна точка.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама