Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/8658644 www.bgdnes.bg

Ботев от краставица

Иво АНГЕЛОВ

Кулинарна почит беше отдадена на революционера Христо Ботев!
На 2 юни - деня, в който си спомняме за делото на загиналите за свободата на България, талантливи дами изобразиха бележития поет от хранителни продукти.
Фигурата на Ботев от краставица, морков, сирене и маслини успява да сътвори кулинарката Ирена Христова. Революционерът е представен в традиционната зелена четническа униформа, има и сабя, която е направена от морков. Зад него отново от хранителни продукти изкусно е създадена картата на родината ни, която е в бяло, зелено и червено.
Христова разказва, че не работи по шаблони, а всички идеи се раждат в главата й. Няма специални инструменти, с които да реже зеленчуците, но творбите й се получават много реалистични. "Зеленчуковият" Ботев се приема с одобрение в социалните мрежи и за кратко време събира стотици одобрителни коментари.
Още един кулинарен шедьовер привлича вниманието на значимия ден в българската история. Милена Моровякова успява да направи главата на Ботев от семена. Творбата е изключително детайлна, като съвсем точно са пресъзданени чертите на лицето, брадата и косата на поета революционер. Милена също никога не е учила как да прави подобни неща, но в домашни условия се превръща в отличен творец.
Талантливата жена признава, че реденето на маково семе, филирани бадеми и всякакви подправки е сложно занимание, тъй като не използва лепило за основа и постоянно съставките се разпиляват. Затова и често се налага да ги събира, докато образуват желаната картина. Образът на Ботев е повече от добър, категорични са потребители в социалните мрежи.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама