Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/8668849 www.bgdnes.bg

Босът на "ливанската пералня" пуснат на свобода

6 месеца след арестите за източване на милиони от кибератаки

Апелативният спецсъд увеличава десеткратно гаранцията на Рамез Шараф

Обвиненият като бос на схема за източване на милиони чрез кибератаки ливанец с български паспорт Рамез Шараф излиза от кауша! Шест месеца след арестите за т.нар. "ливанска пералня" погнатият като тартор на групата е пуснат на свобода срещу 20 хилядарки гаранция! Това става ясно от определение на Апелативния спецсъд, научи "България Днес".
Бизнесменът Шараф е закопчан от антимафиоти в началото на декември м.г. Според разследващите той дърпал конците на група хакери, които изпържили десетки фирми от САЩ и Европа. Щетите за компаниите от Великобритания, Испания, Италия и Полша са за над 44 млн. евро, а с още около 15 млн. долара са изгорели американски компании, изчисляват антимафиоти. Те установяват, че хакерите са прониквали в сървърите на съответната компания, а след това се правели сметки на подставени лица. В тях се пренасочвали пари от бизнес партньори на съответната фирма.
Аферата се разплита след получени през 2016 г. сигнали от банки за засечени съмнителни трансакции. След като проследяват схемата, криминалисти разгадават сложната технология. От името на реномирана фирма се изпращали фишинг имейли до различни компании. Писмата са с различен от истинския домейн, но досущ приличащ на него. При отговор от служител до фалшивия мейл се събират различни данни за достъп до сървърите на компаниите. Така киберизмамниците получавали достъп до пощите на фирмата. Започват да следят комуникацията и чакали една от компаниите да прати фактура на другата. Тогава измамниците подменяли банковата сметка на дружеството с тази на някоя от контролираните от тях фирми бушони.
След получаването на парите те веднага се прехвърляли в сметки в азиатски държави, превъртали се през офшорни компании, за да достигнат до лидерите на групата, обясняват ченгета. За подставени лица са подбирани социално слаби хора от София и Своге, които са набирани с обяви за работа в интернет.
По случая са задържани общо 8 души - лидерът Рамез Шараф, сънародникът му Наузат Мури, сочен за негова дясна ръка, гъркът Геоли Смарула и петима българи. Допреди да влезе в криминалните хроники, 50-годишният Рамез Шараф е известен като инвеститор в строителството и туризма. Той има десетки фирми. Преди години с брат му изкупуват земята под Царските конюшни, апетитен военен имот на кръстовището на столичните улици "Ситняково" и "Оборище", както и част от гората в село Искрец, заменена по-късно за терени по Черноморието. Шараф се занимава още с износ на дървен материал, както и със сладкарство. Собственик е на популярна верига за арабски сладки.
Напук на мащабния бизнес, който Рамез Шараф върти, спецсъдът реши да го пусне срещу скромната гаранция от 2 хиляди лева. Магистратите от втората инстанция увеличават десетократно размера на мизата, като посочват, че тя трябва да е съобразена с реалното имуществено състояние на обвиняемия.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама