Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/8679136 www.bgdnes.bg

$50 000 във фризера кътал убитият Боби Канадеца

Родният гангстер свил поршето на гръцка певица

Доброслав Манчев е поръчан от руската мафия, смятат разследващите

50 хиляди долара в брой са открити във фризера на разстреляния в Торонто българин Доброслав Манчев, известен с прякора си Боби Канадеца. Това разкриват разследващите пред местни медии по повод убийството на родния гангстер. Освен тлъстите пачки в дома му детективите открили евро, фалшиви лични карти и паспорти.
На 18 март малко преди 21 ч. 51-годишният нашенец е застрелян до смърт в Скарбъроу. Ченгетата се отзовават на сигнал за стрелба в района на улица "Комсток" и Уардън авеню. Заварват Манчев проснат на земята с огнестрелни рани и го обявяват за мъртъв. Полицията загатва, че има заподозрян, и няколко дни по-късно става ясно, че за убийството е задържан 48-годишният канадец Джоузеф Пакет. Криминалистите подозират, че той е стрелял по поръчение на руската мафия. Смъртната му присъда била издадена заради кражба на голямо количество дрога, гласи версията на полицията.
Повод за нея са разказите на приятели на българина. Те споделят, че Боби рядко комуникирал със свои сънародници зад океана. Вместо това дружал с руснаци, чеченци, гърци и сърби. За аверите на жертвата не е тайна, че приживе той е водел гангстерски живот. Престъпната си биография Боби започва да пише още през 90-те години. "Той беше истински гангстер. Думата "страх" за него бе непонятна, правеше неща, които човек може да види само по филмите", споделя приятел на българина, пожелал анонимност. Двамата се познавали от фитнеса, където блъскали заедно.


По думите му Боби Канадеца се бил специализирал в грабежи на луксозни автомобили. Не бил "техничар“, а действал силово - свалял шофьора от автомобила и отпрашвал с возилото му. Такива грабежи извършвал не само в Канада, но и в България и в Гърция. Преди години той откраднал поршето на известна гръцка певица, като я изхвърлил от колата. Успял да пресече границата с България и се отървал от автомобила, разкриват запознати.
Те разказват и за друг скандален случай, при който Канадеца изхвърлил семейство от беемвето им на кръстовище в София, а след това продал колата им във Велико Търново. По-късно собствениците успели да се свържат с него и си поискали автомобила обратно. Тогава Манчев им предложил откуп и им го върнал.
Справка в полицейски бюлетини показва, че първото престъпление на Боби в Канада било преди време, когато нападнал пощенски служител и задигнал ключа му. С него се добрал до голямо количество кредитни карти, изпратени от различни банки до техни клиенти, и ги източил.
След това започнал да се занимава с обири и грабежи. През 2000 г. е арестуван след изключително дързък обир на гръцката улица "Данфорд" в Торонто. Заедно с още петима гангстери нашенецът влязъл в италианско кафене на улицата, за което имал информация, че е пристигнала голяма пратка кока. Бандитите били с полицейски униформи и бус с полицейски отличителни знаци. Те завързали собственика със свински опашки, прибрали дрогата и изчезнали. За да бъде заблудата пълна, дори оставили протокол на полицейска бланка, споделят полицейски източници. Според запознати родният бандит плащал на ченгета да го пазят. Заради това дори им потърсил сметка защо са го хванали след удара.
Той бил осъден на 7 години затвор. Собствениците на дрогата потърсили вендета и обявили награда за главата му. В затвора нашенецът е намушкан два пъти с нож, но успява да оцелее. В Щатите Боби също излежава няколко присъди.
След като се спасява при двете покушения, душманите му успяват от третия път. Близките на българина са учудени, че той е останал толкова дълго жив предвид начина, по който живеел. Те го описват като вълк единак, харизматичен и обаятелен. Бил много силен и здрав, можел да вдигне 180 килограма. Отличавал се като умен, предприемчив и работлив. Можел да разговаря на различни теми, винаги бил заобиколен от жени. Официално въртял бизнес със стероиди. Живеел в охолство, демонстрирал висок стандарт на живот. Семейството му държало кафе "София" в Кебиджтаун и редица къщи в околността.
"Боби беше устроен като питбул и по онова време искаше да бъде борец. Семейството му е от България и той е имал тежкото източноевропейско мислене", коментира негов приятел. Той е на мнение, че с находчивостта си Боби е могъл да изкара милиони в корпоративния свят на Канада.
За последно преди убийството името му се споменава в кримихрониките през 2008 г. във връзка с трафик на наркотици и оръжия. Ченгетата смятат, че българинът е дирижирал престъпната операция.


Приятелите: Беше със златно сърце

Боби имаше златно сърце! Това споделят приятели на убития българин в споменник в социалните мрежи. Той беше невероятен мъж, винаги готов да помага на другите, беше всеотдаен баща и обичащ съпруг, казват хората, които са го познавали. Описанието им не съответства особено с написаното в криминалните хроники. За аверите си Манчев е един от най-хубавите и полезни хора. Те споделят, че ще го запомнят винаги усмихнат. "Той се грижеше за другите и щеше да измине допълнителната миля за всеки. Беше приятел, но истински приятел и застана до мен в най-лошото ми време и в страхотни моменти", казва Джордж Дабит.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама