Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/8682355 www.bgdnes.bg

Коронавирусът прецаква „Еврофутбол”

Този месец се решава съдбата на букмейкъра

Насрочват дела на компанията месеци след отнемане на лицензите

Правен парадокс бе породен покрай делата за отнемане на лицензите за залагания на „Еврофутбол”. Заради коронавируса и отлагането на много заседания жалбите срещу спирането на дейността на букмейкърската компания за три месеца ще бъдат разгледани около крайния срок, едно от тях дори след това.
На 25 март Държавната комисия по хазарта забрани дейността на компанията за срок от 3 месеца. Това бе поредната затворена фирма за залози, свързана с Васил Божков. Срокът на отнетите лицензи изтича в края на юни. Юристите на „Еврофутбол” подадоха редица жалби срещу отнемането на лицензите, срещу предварителното им изпълнение (тоест влизането в сила на решението, въпреки че са започнати съдебни спорове), както и срещу самите вземания, които търси държавата от фирмата. Те са за 5 години и са в размер на 261 164 891 лева и 67 717 779 лв. лихви, общо за почти 329 милиона. Представляват разлика между внесената от организатора на хазартни игри държавна такса и стойността на дължимото, което властите твърдят, че е трябвало да бъде платено. Административният съд отказа да спре предварителното изпълнение, но прие за разглеждане жалбите по същество. Това обаче ще стане чак този месец и през юли. Мотивите на „Еврофутбол” са, че образуваното изпълнително производство не прави установените публични задължения безспорни по основание и размер. Юристите на компанията смятат, че поради това и не следва да се приеме, че действително са налице просрочени публични задължения. Тоест едва когато съдът се произнесе дали наистина има дългове към държавата, може да се спре дейността на компанията. Също така считат, че предоставянето на срок за обезпечение на публичните държавни вземания не е в компетентността на Държавната комисия по хазарта и че тя може да извършва проверки и да установява вземания, но че законът не й дава право да налага мерки, свързани с обезпечаването на евентуалните вземания към държавата.
Съдът счита жалбата за основателна и приема да я разглежда. Заседанието обаче е насрочено чак за 2 юли, тоест около седмица след изтичане на тримесечния срок без лиценз, който е наложен на „Еврофутбол”.


Друго аналогично дело на компанията е отложено по време на извънредното положение, въведено заради мерките срещу разпространение на коронавируса. То е пренасрочено за 22 юни, тоест три дни преди изтичане на срока за отнемане на лицензите.
Няма как да се каже какво ще се случи на делата, още повече че каквото и решение да бъде взето на първа инстанция, почти сигурно ще има обжалвания или протести. Но ако съдът потвърди, че спирането дейността на букмейкъра е било неправомерно, е възможно „Еврофутбол” да заведе нови дела, този път за пропуснати финансови ползи.

Реклама


Административният съд в София проведе първо заседание по жалба и срещу решението на Националната агенция по приходите от 16 март. Процесът ще продължи утре от 9:30 часа, като са призовани и представители на НАП, и на Софийската градска прокуратура.
Докато се чакат заседанията, 3-месечното взимане на разрешителните ще изтече на 25 юни. Съвсем не е ясно какво ще се случи тогава. От „Еврофутбол” пуснаха сигнал, че може би няма да продължат работа. Първо от сайта на компанията предупредиха ден преди реално да се случи, че Държавната комисия по хазарта ще им отнеме лиценза. Това съобщение завършваше с „Уважаеми приятели, това не е сбогом, това е довиждане – до следващия кръг!”. По-късно е пуснато ново, в което се обяснява, че държавата не е позволила изплащането на дължимите печалби. Информацията вече завършва с: „Въпреки че това е „сбогом”, ние няма да спрем да се борим да докажем, че сме били изрядни платци! Бъдете здрави!”.
С последното пожелание обикновено завършват постовете на Васил Божков във фейсбук, които той пуска в последните седмици от Дубай.


Спрените фирми

"Еврофутбол" стана поредната компания от хазартната империя на Васил Божков, която спря работа. През февруари и март това се случи и с "Ню геймс" и "Евробет", чийто бизнес бе прекратен, тъй като със законови промени организирането на лотарийни игри беше превърнато в държавен монопол. Любопитното е, че съдружници на Божков в "Еврофутбол" са братя Найденови, които първи твърдяха, че „Националната лотария“ не плаща дължимите такси.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама