Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/8682482 www.bgdnes.bg

Бившата на Атанас Бобоков изскача от аферата с боклука

Банки погнаха Таня Станчева, съдружникът й Сержо движи проект на „Монбат“ в Плевен за рециклиране на акумулатори

Бившата съпруга на Атанас Бобоков също е част от разбитата афера с внос и нелегално складиране на опасни отпадъци. Организатори на грозната схема според Специализираната прокуратура са бившият зам.-министър на екологията Красимир Живков, братята Атанас и Пламен Бобокови, техни служители, държавни чиновници и още двама бизнесмени. Сред уличените е и Васил Богданов, бивш шеф на контролирания от Бобокови завод за рециклиране на акумулатори в Монтана "Монбат Рисайклинг". В протокола от неговият разпит, разпространен от държавното обвинение, става ясно, че Богданов дълги години е бил свидетел на смущаващи неща при вноса на изключително опасни отпадъци от фирмите на Бобокови. Решава да проговори едва след като напуска поста през 2019 г. и престава да взема огромната си заплата, която по думите му е над 200 000 лв. годишно.
Два дни след като е пуснат под домашен арест, той е разпитан пред съдия. В отговорите му подробно са описани смущаващи факти около дейността на "Монбат Рисайклинг". Става ясно, че вместо да се преработват по надлежния ред отпадъци от фирмата, са складирани на различни места в страната в насипно състояние. И то на площадки, където дори няма ток и вода, камо ли пък машини за преработката на токсичните боклуци. Според Богданов схемата става възможна благодарение на закрила от най-високо ниво. Той споменава и помощта на арестувания зам.-министър Красимир Живков, който имал много добри контакти с Пламен Бобоков. Освен него според разприказвалия се обвиняем "съпорт" (закрила - б.р.) е оказвал и друг заместник на екологията, назначен по линия на политическа партия, чиято фамилия според протокола започва с буквата К. Именно той разписвал разрешенията за внос на боклуци. В описания период подобни правомощия има заместник-председателят на ВМРО Николай Кънчев. Отделно в разпита си бившият шеф на "Монбат Рисайклинг" Васил Богданов споделя, че Бобокови са кадрували в екоминистерството и чрез министър, чиято фамилия също започва с К. Богданов дори обяснява, че Атанас Бобоков се е хвалил с изключителната си близост с министъра, с чиято помощ можел да реши всички проблеми. Преди седмица вицепремиерът Красимир Каракачанов си призна, че е кум и отдавнашен семеен приятел с Пламен Бобоков.
В схемата с вноса на боклуци участва и мистериозната първа съпруга на Атанас Бобоков. Според показанията на Богданов нейна фирма уж била разработила технология за рециклиране на оловните отпадъци, но той не вярвал, че това реално се случва.
Проверка на вестника показа, че става дума за русенката Таня Станчева, бивша Бобокова. След раздялата си с Атанас Бобоков тя започва бизнес, свързан с внос и търговия на машини. Нещата й не вървят особено добре, след като преди няколко месеца акциите й във фирма "Астек 2015" са запорирани заради невърнат банков кредит.
Съдружник в дружеството с Таня Станчева е русенецът Сержо Жеков. За него няма данни някога да е бил в управата на фирмите на Бобокови. Това не пречи името му да се появява като лице за контакти с "Монбат Рисайклинг" във връзка с подаденото заявление през 2019 г. от дружеството да изгради завод за преработка на отпадъци от акумулатори в Плевен.
Там според показанията на Богданов също са се съхранявали част от опасните отпадъци, генерирани от фирмите на Бобокови.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама