Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/8691138 www.bgdnes.bg

Удуших баба Виолета с ръкавите на блузата си

16 г. затвор за килъра от "Кючука"

Убих я заради обиди към майка ми, съжалявам, заяви Михаил Чинов пред съда


16 години затвор получи Михаил Чинов, който преди 5 години уби и ограби 79-годишната Виолета Георгиева в плодивския квартал "Кючук Париж". Окръжният съд в града призна Чинов за виновен по повдигнатите му две обвинения - за убийство и за кражба от дома на жертвата. Той ще изтърпи наказанието си при първоначален строг режим.
Михаил Чинов е привлечен като обвиняем за умишлено убийство по особено жесток начин. Прокурорът Атанас Янков поиска присъда в размер на 18 години затвор за жестокото убийство и 3 години за кражбата. Като мотив прокурор Янков посочи, че Чинов е действал умишлено, а не под афект, както твърди самият той, съобщава сайтът "Трафик нюз".
За минимална присъда пледира защитата на Чинов - адвокат Петя Терзиева. Тя поиска 15 години затвор за клиента си.
"Георгиева го е обидила, а той е бил в абстиненция. Когато един наркоман има глад за дрога, става агресивен. Чинов съжалява. Пет години се е мъчил, притаявайки истината. Той е нов човек, след като е спрял дрогата. Готов е да си понесе наказанието", каза адвокат Терзиева.
В последната си дума Михаил поиска прошка от близките на Виолета Георгиева.
"Не минава ден, без да мисля какво направих. Съжалявам. Ще си изтърпя наказанието, колкото и да е то", каза Чинов.
Процесът срещу него започна и завърши вчера, като премина по реда на съкратеното съдебно следствие. Михаил Чинов призна пред Окръжния съд в Пловдив всички факти и обстоятелства по делото.
"Виновен съм. Няма какво да крия", каза той. В момента Чинов изтърпява присъда в пловдивския затвор. Той е с основно образование, а преди да бъде задържан, е работил като общ работник.
"Причерня ми и извърших убийството. Когато се осъзнах, инсценирах обир. В онзи момент бях наркозависим и просех пари от хората. Събудих се с много големи кризи заради липсата на дрога, обиколих 3-4 съседки за пари. Те ми отказаха и тогава потърсих баба Виолета. Обясних й, че имам нужда от 20 лева. Отказа ми и се започна всичко. Тя ме обиди на майка. Хванах я за гушата и 2-3 минути я душих. Стисках я с ръкавите на блузата. След като се осъзнах, тя беше мъртва", разказа Михаил и обясни: "Баба Виолета ме обиди. Каза истината, аз я знам, но тогава не го приемах. Каза за приятеля на майка ми и как я е използвал. Каза, че е алкохоличка. Тогава я хванах за гушата. След убийството взех валутата и обеците", разказа подсъдимият. Той обясни, че бижутата е заложил, а парите обменил в бюро. С 15 лева си купил хероин от Столипиново. С останалите - спагети и кайма.
"На следващия ден се усетих, че съм ползвал тоалетна у Виолета и се върнах, за да пусна водата. Тогава не съм взимал нищо. След два дни ме викаха в Първо районно. Тогава отрекох. Така 5 години. Мъчеше ме това. Спрях дрогата, сънувах кошмари, боляха ме гърдите, не спях... не издържах и признах вина. Сега съм нов човек. Искам да се обърна съм близките на Виолета и да поискам прошка. Това, което извърших, е най-големият грях. Сега искам да отида в Белене и да завърша образование, да изкарам курсове и да придобия занаят. Знам, че ме грозят 15 години затвор. Но когато изляза, искам начисто да започна живота си. Съжалявам", каза още Михаил в съдебната зала.

Пет години търсят престъпника

Цели пет години убиецът на баба Виолета е останал неизвестен за разследването. Първоначално извършителят на тежкото престъпление не е бил разкрит и задържан. Това става едва през есента на 2019 г. Тогава досъдебното производство по случая е възобновено. При провеждане на оперативни мероприятия Михаил Чинов бил установен като извършител на убийството и последвалата кражба от дома на пенсионерката. Пред криминалисти уличеният признал за престъплението и описал действията си. Той е арестуван и от момента на задържането си е зад решетките, където ще остане през следващите 16 г. заради изтърпяването на наложената му вчера присъда.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама