Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/8696054 www.bgdnes.bg

И данъчните погнаха Лилана

След трите обвинения на спецпрокуратурата

Бившата половинка на певицата в поп дуета "ЕлЕй" Ася Йочева я заковава с показанията си

Нова серия проблеми със закона налегнаха певицата Лиляна Боянова-Лилана, показа проверка на "България Днес". След трите обвинения на спецпрокуратурата за афери с еврофондове за изпълнителката са се сетили и данъчните. След разкритията за аферите на сочената за бизка до олигарха Васил Божков дама стартира финансова ревизия на фирмата й "Интелинор". В резултат дъщерното й дружество "Нованор", управлявано от Лилана, е запорирано на 21 май тази година. Повод са "предполагаеми публични задължения", пише в постановлението на публичния изпълнител на НАП.
Свързано със запорираната "Нованор" е и третото обвинение срещу Лиляна Боянова. То е за продължаващо престъпление за периода от 1 януари 2017 г. до 31 май 2019 г. Според прокуратурата като управител на фирмата чрез две отделни деяния Лилана е представила неверни данни към Главна дирекция "Европейски фондове за конкурентоспособност" към Министерството на икономиката. В резултат фирмата на певицата е успяла да усвои над 1,3 млн. лева еврофондове. Огромната сума е прибрана по един от европреектите, спечелени от дружеството. Според разследващите други два проекта на стойност стотици хиляди левове също се разследват за нередности. Общото между тях е, че в документацията за усвояване на парите е посочена покупка на софтуер от от чуждестранно дружество, с което се оправдава харченето на част от парите. Самото чуждо дружество, твърдят криминалистите, на практика е "кухо", защото не извършва никаква дейност, освен да издава фактури по проектите на Лилана. В същия момент проверка на прокуратурата показва, че самият софтуер е собственост на българска фирма, а певицата и съдружникът й Мартин Димитров само го ползват, без реално да са плащали усвоените пари по еврофондовете.
Фирмата до момента е изпълнила три европроекта с различен предмет на дейност. Най-впечатляващият е "Разработване на интелигентна информационна система за ранно оповестяване на земетресения". Според информационната система за еврофондовете ИСУН и по трите проекта доставчик на софтуер за "Нованор" на Лилана и съдружника й Мартин Димитров е английската фирма на Ася Йочева "Телерайз Лимитед".

Реклама

При всеки от проектите сумата варира - от 388 800 лв., 554 000 лв. до впечатляващите 1 358 800 лева, прибрани от дружеството на Йочева. Самите проекти са изпълнени в периода 2017-2019 г., а извършените им одити не намират нищо нередно, поне до намесата на Специализираната прокуратура. По това време соченият за емоционално близък до Лилана хазартен бос Васил Божков е сред най-влиятелните хора у нас. Според запознати контактите му позволяват да влияе на най-високо ниво в държавното управление.
Както първи "България Днес" написа, мистериозната фирма продавач е регистраното в Англия дружество "Телерайз Лимитед". Негов собственик и управител е бившата тв водеща и половинка на Лилана в поп дуета "ЕлЕй" Ася Йочева.
Информацията официално бе потвърдена в сряда по време на мярката за неотклонение на Лилана. Тогава стана ясно, че заради аферата със софтуера вече е повдигнато обвинение и на Ася Йочева.
Бившата екранна половинка на певицата вече е разпитана. От показанията й, цитирани от прокуратурата, се оказва, че тя на практика заковава Лилана. Йочева разказала, че Лилана й предложила да създадат фирма и основала в Лондон "Телерайз лимитед". Тя обяснила обаче, че не може да каже нищо конкретно, не разбира нищо от софтуер, не е имала наети работници, нито подизпълнители. Твърди и че през цялото време знаела, че става нещо нередно и само подписвала договори, които били носени от момиче - връзката между Лилана и Йочева. От показанията на Йочева се разбира, че колежката й е контролирала дейността и на тази фирма.

Мистерия с липсващ дрон

По време на мярката за неотклонение на Лилана стана ясно, че по спечелените от фирмата й европроекти са открити още куп нарушения. Цитирани бяха показания на чиновници, контролиращи еврофондовете, които са проверявали харченето на парите. От думите им става ясно, че служители във фирмите на певицата са направили опити да им попречат на проверката. Засечени са и нередности около купената компютърна техника. При една от проверките държавните служители опитали да видят купен с пари от ЕС дрон, но той не бил наличен. Обяснението било, че машината е преотстъпена за ползване на трето лице, което е абсолютно забранено.
Служителите в офиса на фирмата от своя страна обяснили, че нямат идея въобще някога да са реализирани европроекти.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама