Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/8702439 www.bgdnes.bg

Митко Горнобанския изчезна и затлачи "Килърите" 2

Делото е спряно заради липсата на известния автоджамбазин

Чакат да го трансферират от затвор в чужбина, за да подновят процеса

Известният автоджамбазин Димитър Георгиев-Митко Горнобанския изчезна и затлачи делото "Килърите" 2! Заради липсата на подсъдимия с Валентин Янев-Вальо Бореца и други герои от криминалните хроники процесът е спрян, потвърдиха за "България Днес" от Специализирания съд.
Бандата, на която прокуратурата приписва грабежи и убийства, е погната през 2013 г. Поради липса на доказателства прокламираната като страховита организация за мокри поръчки и убийства се понижава до обикновена група за обири, грабежи и кражба на джип. На сметката им са записани грабеж на 200 бона от клон на ОББ в Студентски град и опит за грабеж на джип "BMW X6" на ексшефана "Информационно обслужване Иво Николов. Първоначалните обвинения за покушенията срещу известния крадец Йордан Цонков-Джиджи, Кочо Михайлов-Чочо и лихваря от Видинско Цветан Пантов не са включени в обвинителния акт.
Съдебната сага започва през 2016 г. На подсъдимата скамейка са изправени Вальо Бореца, ММА боецът Мартин Антов, Валери Александров-Дабата, Иван Илиев-Ванко Волуешки, Христо Христов-Бордежото, Николай Стойков-Куфара, Димитър Георгиев-Митко Горнобанския, Жечо Белясин, Ангел Мечкаров, Николай Рангелов, Денислав Пеев и Емил Милев, добил известност с прякора Крокодила.
Един от основните свидетели срещу тях е козът на обвинението по шумни дела Николай Генов. Той разказва пред магистратите, че Емил Милев-Крокодила и Мартин Антов са правили сухи тренировки преди грабеж. На други важни въпроси не може да отговори поради липса на спомен.


Разпитът на свидетеля се извършва в отсъствието на трима подсъдими, сред които е и Митко Горнобанския. По закон при тежки обвинения това е процесуална пречка, която може да доведе до отпадане на присъдата. Съдия Иво Хинов заявява, че ако някой подсъдим има претенции към извършените следствени действия, то те могат да бъдат повторени. Това не успокоява адвокатите, които роптаят срещу процедурата. Затова магистратът спира делото и изпраща преюдициално запитване до Съда на ЕС. С него се интересува дали е пречка за процеса отсъствието на подсъдим, който е заявил, че няма против да се гледа делото.
Решението се чака месеци наред и излиза през февруари т.г. Европейските съдии заявяват, че не е проблем процесът да се гледа без подсъдим, ако той няма против. Така "Килърите 2" трябва да тръгне отново, но в съдебната зала не се появява Митко Горнобанския. Защитниците му съобщават, че нямат връзка с него, но разполагат с информация, че той е задържан и осъден в чужбина. Съдията отново спира делото, като се позовава на текст в НПК за отсъствието на подсъдим. Той изисква и справка от Върховната касационна прокуратура - дали е придвижена процедура за трансфер на пандизчията у нас. Така делото ще се забатачи още с поне няколко месеца, прогнозират юристи.
Основният отсъстващ - Митко Горнобанския нашумя последно в началото на август 2016 г. Тогава той е закопчан със сочения за топ автокрадец Чавдар Омайски-Капитана. Ченгета ги спипват "на калъп", докато се опитват да отмъкнат "Опел Корса" в столичния кв. "Лагера". Омайски разбил колата и бил на седалката, когато полицай го задържал. Малко преди това друг униформен закопчал с белезници Горнобанския, разказват от прокуратурата. По техни данни Митко Горнобанския дори предложил 1000 лв. на полицая, за да не го арестува.
"Не сме крали опела. Станало е объркване", казва тогава пред репортери Горнобанския. Богатите кримидосиета са мотивът двамата да останат зад решетките. Омайски има предишна присъда за кражба на кола и е осъждан за закана с убийство и принуда. Горнобанския, спряган за помощник при кражбата на опела, по това време е в изпитателен срок на условна присъда също за кражба на автомобил.
От проблемите си с правосъдието се отървава погнатият като член на "Килърите 2" Цветомил Петров-Мачката. Той е разследван за убийството във видинско и два грабежа. Материалите срещу него са отделени, защото в този момент е в неизвестност. След като е екстрадиран от чужбина, е оправдан. Оказва се, че уликите срещу него са недостатъчни за осъдителна присъда. Част от "Килърите 2" обявяват Мачката за предател и подозират, че се измъква, защото е пропял срещу тях.


ММА боец си признава

Подпуканият като член на "Килърите 2" ММА боец Мартин Антов се призна за тартор на група за побои. В края на май м.г. кикбоксьорът от Монтана е заключен като бос на престъпна банда за рекет и наркоразпространение в родния му край. За схемата проговарят десетки свидетели, които разказват как са тормозени от "охранителна фирма" да плащат "такса спокойствие". В дома на Антов ченгетата откриват мачете и брадва, а в колата му - метална палка. С признанията си той си договаря само година затвор.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама