Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/8704680 www.bgdnes.bg

Трафикант надушен с 27 кг кокаин

Наркоканалът е разбит от куче агент

С 2 г. и половина затвор се отървава Васил Цветков, дясна ръка на тартора

За уникален двоен канал за трафик на дрога между Западна Европа и Турция си призна българинът Васил Цветков. Той е сочен като помощник на тартора на престъпната схема за прекарване на хероин от Турция през България за Западна Европа и кокаин от Холандия през България за Турция. За участието си в наркоканала Цветков се договаря със спецпрокуратурата да лежи 2 години и половина. Това става ясно от определение на съдия Виктор Чаушев, с което е одобрена сделката, научи "България Днес".
С решението се определя общ режим на наркотрафиканта, но по всяка вероятност той няма да прекара дълго време зад решетките заради приспадането на предварителния му арест, коментират запознати.
Цветков и аверите му са разкрити на 18 март 2016 г. С белезници са оковани соченият за началник на бандата Петър Попчев от Троян, както и помощниците му Димитър Юлев и Аня Маринова. Родните служби получават сигнал от германските си колеги за действащия канал. Групата е наблюдавана още от 2015 г., но находчивостта на трафикантите затруднява антимафиотите.
"Информацията, с която разполагахме, даде възможност от втория път колегите от Германия да намерят тайника. Същия ден те получиха информация, че ще пристигне камион от Холандия, който е на групата и вероятно ще бъде пълен с неизвестно наркотично вещество. На 17 март късно през нощта, като групата беше контролирана и след като се събраха на уреченото място до Етрополе, бяха задържани", разказва шефът на ГДБОП Ивайло Спиридонов.


На паркинга в Етрополе първоначалните претърсвания на ТИР-а не дават резултат. Тогава на помощ е извикано служебното куче на отдел "Наркотици" в ГДБОП - Вихрен. Той реагира два пъти при огледа отвън и веднъж отвътре. Благодарение на нюха на българския "Комисар Рекс" полицаите продължават проверката със скенер, който показва къде е закътана дрогата. През есента на м.г. агент Вихрен почина, а колегите му благодариха за отличната работа.

Реклама


Оказва се, че в ТИР-а са набутани 27,800 кг кокаин, разпределен в 22 пакета. Тайниците били със специални електрозадвижващи се механизми, които се отваряли само по електронен път, с дистанционно. Входът бил маскиран със специална метална шина, която имала за цел да скрие незаконния товар от скенерите.


Находката изумява тогавашния главен прокурор Сотир Цацаров. Той коментира, че тайникът е бил много добре замаскиран и за това при първоначалния оглед при рутинна проверка дори германските му колеги не са го разпознали. При спецакцията в Етрополе камионът е отворен буквално като консерва, разкриват криминалистите.
Хероинът се вземал от Турция и се пренасял с големи туристически раници с обем около 90 килограма през зелена граница, разкрива Ивайло Спиридонов. Мулетата минавали зелената граница край Малко Търново. В района на Бургас наркотикът е натоварван в специално оборудваните тайници на товарните камиони. Антимафиотът потвърждава, че следят групата от месеци, но отказва подробности, докато не бъдат задържани всички участници. От думите на разследващите става ясно, че част от бандата е задържана в Германия, а друга част - у нас. Характерното за дейността й е, че е осъществяван двоен трафик.
"Групата там е задържана, превозвайки 16 кг хероин от един германски град към Холандия. Характерното за групата е, че пренася хероин през България, вкарвайки го от Турция към Холандия и страните от Западна Европа и по обратния маршрут връща кокаин и амфетамин. Тоест печалбата на групата е двойна", коментира зам. главният прокурор Борислав Сарафов. В германския град Пулен са заловени т.нар. "муле" и още двама души.
У нас ченгетата изненадват 35-годишния тартор с тараш в дома му в троянския жк "Буковец", където той живее с жена си и детето си. В жилището униформените откриват автоматичен пистолет "Узи" със заглушител и 140 патрона към него. Колата му "Опел Зафира" също имала специално изграден тайник.
Извън престъпната дейност групата се е занимавала с транспортен бизнес, базиран основно в Троян, откъдето е и ръководителят на бандата. Така преносът на наркотиците ставал под прикритието на легална спедиторска дейност, разкриват криминалистите.


Награди

За добрата си работа по разбиване на бандата с уникалните тайници тогавашният главен прокурор Сотир Цацаров награждава участниците в спецоперацията. За успеха си почетния знак на прокуратурата получават началниците на БОП във Варна и отдел "Наркотици". За заловената пратка и ударът на родните служби пръв съобщава премиерът Бойко Борисов в профила си във фейсбук.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама