Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/8705040 www.bgdnes.bg

Чиновници заковават Лилана за евроаферата с 1,3 млн.

Според мотивите на апелативния спецсъд

Бившата певица и нейният брат Скилър умишлено осуетявали проверки как фирмите им изпълняват спечелените проекти

Показания на държавни чиновници са сред ключовите доказателства за участието на бившата певица Лиляна Боянова – Лилана, и брат й Александър Деянов – Скилър, в организирана престъпна група за злоупотреба с евросредства. Това става ясно от протокола за мярката й за неотклонение, публикуван вчера от апелативния спецсъд. На проведеното в края на миналата седмица заседание магистратите отмениха решението на първата инстанция за домашен арест на Лилана и скоростно я върнаха в пандиза. Мотивът бе, че на свобода тя може да извърши друго престъпление, да повлияе на свидетели или манипулира доказателствата по обвинението, че ръководената от нея фирма "Нованов" е усвоила с неверни документи над 1,3 млн. еврофондове. По време на заседанието е коментират и казусът с брата на Лилана, който също е обвинен за участие в престъпната група. Според магистратите там също са налице улики за извършени от Скилър нередности при спечеления от негова фирма проект на ЕС.
Сред ключовите доказателства за вината им според съда са показания, дадени пред прокурори от множество служители в икономическото министерство. Те са част от главна дирекция "Европейски фондове за конкурентоспособност" и основната им задача е да проверяват изпълнението на проектите, финансирани от ЕС. След получен сигнал за нередности в края на 2018 г. те опитват да проверят документацията на проекта, спечелен от фирмата на Александър Деянов-Скилър. Двата опита на чиновниците са неуспешни заради отказа на брата на Лилана да им съдейства. Така те не успяват да установят дали фирмата му наистина е купила посочената в проекта техника и специализиран софтуер, а в офиса действително се върши декларираната работа. Нещо повече, служители във фирмата споделят, че нямат информация за подобен проект, а в офиса дейности, каквито са описани в документите за получаване на европарите, не се извършват, става ясно от съдебния протокол. В резултат е издадено нареждане Скилър да върне получените 354 хил. лв. еврофондове.
Самият повод за проверката във фирмата на Александър Деянов става друга такава, извършена във фирмата на Лилана "Нованор". Тя започва през 2017 г. след получен сигнал за извършени нередности, свидетелстват служителите в министерството. След няколко неуспешни опита те все пак успяват да посетят фирмения офис. На място се установява, че има разминавания в номера на купения софтуер и той съвпада с този на отчетен по съвсем друг проект. Самата Лилана по думите на служителите в министерството направила опит да осуети проверките. Тя дори им се скарала, че не я уведомяват предварително за изненадващата проверка.
Както "България Днес" вече писа, продавач на софтуера, купен от фирмите на Лилана и брат й, е регистрираното в Англия дружество "Телерайз лимитед". По документи то е собственост на бившата тв водеща и половинка на Лилана в поп дуета "ЕлЕй" Ася Йочева, която също е обвинена за участие в престъпната група. Самата Йочева при разпита признава, че на практика е подставено лице. По думите й тя се съгласила формално да регистрира фирмата, а цялата дейност по договорите с българските фирми се движела от Лилана, а тя само подписвала документите.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама