Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/8721923 www.bgdnes.bg

Пуснат е Рачо - дясната ръка на Очите

Заради болно дете излиза с електронна гривна

Уликите срещу Радослав Николов се разколебават след разпит на основните свидетели

Соченият като дясна ръка на Митьо Очите - Радослав Николов, е напуснал ареста след близо 2-годишен престой! Погнатият като част от бандата на несебърския бос Рачо е освободен под домашен арест, а за да не духне, магистратите постановяват да му бъде сложена електронна гривна за проследяване. Това става ясно от окончателното определение на апелативния спецсъд, научи "България Днес".
Радослав Николов-Рачо е подсъдим заедно с обвинения като тартор Димитър Желязков и още 11 души за престъпна група за рекет и изнудване на бизнесмени и погребални агенти. Срещу тях са повдигнати обвинения за общо 40 вторични престъпления, а част от изправените пред Темида отговарят и за палежи и наркоразпространение. Повечето авери на Очите са закопчани при спецакция в началото на август 2018 г. Самият бос е хванат в Истанбул, шест месеца прекарва в турски зандан, след което е екстрадиран в България. Откакто е върнат, е зад решетките, като заради тежките си травми от престрелката с групата на Божо Кравата в Слънчака през 2016 г. лежи в болницата към Софийския затвор.
След редица опити Рачо изчаква подновяването на делата след извънредното положение и отново пуска молба за по-лека мярка. В края на май с него се пробва и друг известен кримигерой от групата Венцислав Христов, по-известен като Венци Лавацата. Според прокуратурата Рачо е отговарял за палежите, а Лавацата е движил наркоразпространението. Първата инстанция ги порязва и ги оставя на топло. Пред апелативния спецсъд нещата претърпяват известен обрат.
Защитата на Рачо успява да убеди съдиите, че той трябва да излезе от ареста. За това се мотивират ,от една страна, с извършения разпит на основните свидетели по делото - бизнесмените Йордан Йорданов и Атанас Симеонов, които са и частни обвинители. Според юристите в думите на пострадалите се съдържа нова информация, която трябва да бъде взета предвид при определяне на мярката за неотклонение.
"Показанията на тези свидетели, дадени в съдебната фаза, в известна степен не се съвместяват с обвинителната теза, но тепърва предстоят събирането и проверката и на други доказателства", признават и магистратите. Адвокатите се жалват пред тях от изтеклия срок на задържане, който определят като неразумен. Освен това коментират, че репресиите срещу подсъдимите са заради медийния интерес към делото.
Другият мотив, с който се иска освобождаването на Рачо, са семейни проблеми. Пред съда са представени писмени доказателства за това, че Радослав има малолетен син, който страда от посттравматично разстройство, отключено след задържането на таткото. Малкият наследник е развил обсесивно разстройство с говорен дефект, висока тревожност до степен на отчаяние, паника и гняв, има проблеми със съня и заспиването, показват изследванията. Затова настояват за домашен арест, за да бъде Рачо близо до семейството си и да допринесе за подобряване състоянието на детето си. Представителите на Темида се смиляват и се съгласяват, че подсъдимият трябва да се грижи за сина си.
За Радослав Николов апелативните спецсъдии приемат, че опасността да извърши престъпление е намаляла до степен, че да се измени мярката му от задържане под стража в домашен арест. Магистратите са категорични, че Рачо и Лавацата няма да се укрият, защото имат установени адреси и семейна обвързаност. Венци Лавацата няма шанса на авера си да излезе от кауша, защото за него магистратите откриват риск да извърши престъпление.
При акцията по разбиване бандата на Митьо Очите арестът на Рачо е прихванат от фотообективите. Спряганият за гангстер от бургаския ъндърграунд е сниман с белезници, докато е воден от тежковъоръжени и маскирани ченгета към районното. След като става клиент на спецправосъдието, Радослав Николов става един от най-активните участници в процеса.
На първото заседание той заявява за двамата основни свидетели: "Аз разбирам идеята да върви процесът. Но за какви палежи ще ме съдите? Аз тези хора не ги познавам. Тези хора уж са изнудвани от мен, а те не ме познават, нито аз - тях". Рачо отказва да дава обяснения, но споделя, че не разбира обвиненията за изнудване. "Поръчвал съм палежи?! Не мога да свържа това в моята глава!", каза Радослав. Той заформя словесна битка с представителите на държавното обвинение. "Не съм толкова умен, колкото вас. Кой е най-умен от вас тримата, да ми обясни?", обръща се Рачо към тримата прокурори. Те го посичат, като му обясняват, че няма да влизат в спор с него.

Реклама


  Босът гледа бокс в пандиза

От първия ред на ложата босът Митьо Очите изгледа боксов турнир в панделата. На първенството за раирани, организирано срещу агресията и дрогата, присъстват министрите на спорта Красен Кралев и на правосъдието Данаил Кирилов.

Сред публиката от арестанти се откроява Димитър Желязков. Той е с къси шорти и слънчеви очила. По време на проявата не дава съвети на играчите, но роптае срещу организаторите, които му закриват гледката.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама