Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/8726547 www.bgdnes.bg

Бунт срещу майката беглец от Кардам

Росица шокира селото с появата си

Живкова е бременна от любовника си, заради когото заряза отровените си хлапета


Жителите на Кардам настръхнали срещу майката беглец Росица Живкова, която преди дни се появила в селото, където живеят изоставените й пет деца.
Хлапетата оцеляха по чудо, след като 9-годишното им братче Стефчо почина от отровен газ, излъчван от препарат за гризачи, поставен незнайно от кого в стените на дома им. Трагедията сполетя семейството в края на октомври 2019 г., а месец по-късно Росица избяга при любовник в харманлийско село. Оттогава, повече от половин година, тя не се е връщала в Кардам. Бащата на хлапетата е в затвора. Заради това съдът постанови временна мярка за закрила на непълнолетните деца - отглеждане до 18-годишна възраст на всяко от тях от баба им Стоянка и дядо им Живко, родители на Росица.

Реклама


Многодетното семейство бе изведено от злополучната къща, в която бе открита отровата, погубила Стефчо. Така, останали без дом, децата, баба им и дядо им се подслониха в жилище на съседка. Тежката съдба на фамилията трогна не само жителите на Кардам, а и стотици състрадателни хора в страната. Те се включиха в благотворителна кампания за събиране на средства и всякакви помощи за изоставените малчугани. Организаторката й Виолина Димитрова успя да събере средства, с които бе купена и ремонтирана нова къща за многодетното семейство.


И точно когато животът им вече изглеждал подреден, се появила бегълката Росица. Това отприщило гняв и недоволство в местните хора, които били категорични, че тя е дошла да смуче пари от помощите. Още по-скандален за всички се оказал фактът, че Росица е бременна. В Кардам тръгнал слух, че тя чака близнаци от любовника си овчар, при когото избягала, изоставяйки петте си оцелели от отровата деца.
"Росица дойде да види децата си и да оправи едни документи. Като свърши работа, ще се връща при новия си мъж. Когато разбрахме, че има намерение да се върне в Кардам, отидох при кмета да го питам може ли това да стане. Той ми каза, че това не нарушава решението на съда, според което ние с мъжа ми отглеждаме децата. На Росица родителските права не са отнети, както и на баща им, който е в затвора. На тях не им е забранено да виждат децата си", обясни Стоянка. Тя допълни, че дъщеря й чака дете от овчаря, заради когото е изоставила децата си.


"В начална бременност е, не знаем нито пола на бебето, нито дали са близнаци. Из селото се говорят много глупости и неверни неща за Росица. Много съм огорчена от приказките на хора из селото. Нахвърлят се върху организаторката на кампанията Виолина. Казват й отново да слага кутии за събиране на пари, защото Росица ще има още едно дете, на което трябва да се помага. Какво е виновна Виолина и другите хора, които ни подадоха ръка в най-тежкия момент? Те направиха толкова много за нас, за да имаме покрив над главата и да не гладуваме. Господ здраве да им дава на всички добри хора! Росица да прави каквото иска. Ние с дядото ще си гледаме децата да растат здрави и спокойни", обяснява Стоянка. Тя с гордост допълва, че една от внучките й завършила училище с отличен успех. Такъв резултат очаква и от най-големия си внук, който приключва годината в края на този месец.
"Много злоба има в някои хора и това изобщо не го разбирам. Как може да говорят глупости, без да знаят как стоят нещата. Ако ще по корем да се влача, аз децата няма да изоставя. Ще си ги гледам, заедно под един покрив да растат, а не да бъдат разпръснати по разни домове и при непознати хора", гневи се баба Стоянка.

Короната спира развода

Бракоразводното дело на Росица с мъжа й е отложено заради карантината, наложена във връзка с разпространението на коронавирус инфекцията, обясни баба Стоянка. По думите й все още нямало насрочена дата, на която да се разгледа молбата за разтрогване на брака, която от затвора подал бащата на шестимата й внуци.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама